Ingrediente:
o ceapă
2 morcovi
două rădăcini păstârnac
2 cartofi
2 căţei de usturoi
jumătate de ardei capia sau un ardei capia mai mic
2-3 linguri de unt
sare, piper, boia dulce de ardei, pătrunjel proaspăt
Crutoane:
4 felii de pâine
ulei de masline
3 căţei de usturoi
Mod de preparare:
Spălăm bine legumele şi le curăţăm. Tăiem ceapa peştişori şi o punem într-o oală la călit în 2-3 linguri de unt. Morcovul şi păstârnacul se taie rondele, ardeiul îl tăiem cuburi mari, usturoiul îl tăiem felii, iar cartofii cuburi. Adăugăm toate legumele peste ceapă, punem puţina apă, condimentăm cu sare, piper şi boia dulce şi le lăsăm câteva minute la călit. Adăugăm apoi 2-3 căni de apă şi le lăsăm să fiarbă. Între timp pregătim crutoanele.
Tăiem cuburi feliile de pâine, tapetăm tava cuptorului cu hârtie de copt şi dăm la cuptor pentru câteva minute.
Le scoatem apoi şi le stropim cu ulei de măsline şi cu usturoiul pisat bine.
Le dăm înapoi la cuptor până se rumenesc frumos.
Când legumele sunt fierte, dăm oala de pe foc, scoatem legumele (dar păstrăm supa în care au fiert) şi le lăsăm puţin la răcit.
Apoi pasăm bine legumele sau le punem în tocător, până se formează o pastă.
Se pune pasta de legume într-o oală iar peste pastă se pune supa câte puţin până ajungeţi la consistenţa dorită, se mai pune sare după gust (dacă mai este nevoie) şi se amestecă.
La sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi crutoanele.
sursa: bucataras.ro