Ziarul electronic al arădenilor

Punct şi de la capăt. Locotenenți de paie

sr editVorbeam, cu câteva zile în urmă, de războiul cu săbii de lemn. Uite că au intrat în scenă și locotenenții.

În nebunia provocată de planurile legate de Parcul „Eminescu“, nu credeam să apară și cei doi ”locotenenți” – păpuși de paie jalnice într-o piesă care, vai, nu e a lor.

Unul, ilustru anonim într-un oraș care se scufundă vertiginos în nimicnicie ocupă, încă, un post care, în alte locuri constituie temei pentru încununarea unei cariere: arhitect șef!

Celălalt, sărman conțopist trezindu-se, cred, în fiecare dimineață cu mirarea întipărită pe obraz: cum de mă mai suportă ăștia ca viceprimar?

Nu știu dacă cineva le-o fi cerut sau nu, dar ei, cei doi, s-au trezit să-și ofere, chiar nechemați, serviciile.

Ca să fiu sincer, nici nu știu dacă s-au gândit la funcție sau dacă, nu cumva, au ținut, pur și simplu, să țină scutul în fața șefului. (Șef care, după cum îl știm, nu cred să aibă nevoie. De ținători de scut, cum ar veni. El, șeful, știe să se apere și singur. Chiar dacă, uneori, n-o face cel mai bine, dar asta e o altă chestiune.)

Domnul arhitect șef s-a trezit că ar trebui să ”traducă” mesajul dat de Primărie cu Parcul „Eminescu“.

De parcă noi, ăștia mulți, n-am ști ce care va să zică vrea să facă Primăria acolo. De parcă nu ar fi clar pentru toată lumea ce se urmărește. Mai întâi, monstrul numit ”Pasarela peste râul Mureș”. Care, ca să vezi, ar fi destinat ”exclusiv” pietonilor. Și ce dacă, pe parcurs, ne-am trezit că s-ar putea să circule pe el și mașini?! Să vezi și să nu crezi.

Dar uite că, din senin, niște băieți picați, parcă, din lună, se treziră să defrișeze, pe malul dinspre ștrand, ditamai postata de care, de ce nu, s-ar putea lega, în timp, o ”breteluță” care să ofere, apoi, suficient loc de manevră mașinilor a căror circulație, cineva, persoană însemnată, a vrut – și pare că e pe cale să și reușească – să o înlesnească. Prietenii știu de ce!

Problema era cum va fi legată pasarela cu bulevardul V. Milea.

Și uite-așa apare la ”avizier” proiectul cu, țineți-vă bine, “regenerarea” Parcului „Eminescu“!

Care parc ar urma să devină, printre altele, un spațiu care să permită amenajarea unei alte ”breteluțe”, atât de necesară pentru ca mașinile urcate din partea cu ștrandul, să poată ajunge în liniște și cât mai comod, pe bulevard!

Simplu, nu!?

Diabolic, aș zice eu!

Iar domnul arhitect șef al municipiului ne amețește că noi nu-nțelegem că parcul nu va suferi, că parcul va fi mai frumos, că parcul așa și pe dincolo. Ca-n basme, zău așa! Dar cine să mai creadă, azi, în Arad, în basmele edililor locali?!

Cât despre eternul viceprimar, ce să mai spun?!

Domnia sa, fără să vrea, a scăpat ditamai porumbelul din gură.

Ce ne zicea domnia sa, în încercarea-i stupidă de a apăra planurile șefului? Că Aradul stă foarte bine cu ”masa verde” și că, de aici, nu ar fi nici un motiv ca oamenii să ceară, vezi Doamne, abandonarea planului cu ”regenerarea” Parcului „Eminescu“.

Da, de data asta, domnul viceprimar are, fără să vrea, dreptate!

De câțiva ani, Aradul stă suspect de bine la … ”masa verde”. Pentru că, de când cu băieții de la ”Universul verde” – cu cine să fie ăștia prieteni, ne spune cineva!? – Aradul a devenit un furnizor constant de ”masă verde”.

Se taie în draci orice seamănă a copac, a pom, a arbust, chiar și a creangă necăjită. Verde să fie și dacă mai dă și frunze, e-n regulă. Că-i zice toaletare, că-i zice igienizare sau cum i-o fi zicând, important e să se taie!

Au tăiat pe mal, au tăiat pe străzi, pe bulevardul Revoluției, în fața Colegiului ”Moise Nicoară”, au tăiat în curtea Spitalului Județean – acolo, de fapt, au defrișat! – dar și de la Spitalul Municipal, au tăiat peste tot și, după cum se vede, vor tăia în continuare.

Pentru că nu-i cine să-i oprească! Nici Primăria, nici vreo altă instituție cu atribuții în domeniu, nu știu nimic, nu au aprobat nimic și – este cât se poate de clar – nu au de gând să ia nici un fel de măsuri pentru a opri masacrul!

Și, ciudat, nu ne spune nimeni nici unde dispare, de fiecare dată, ”masa verde” rezultată din tăierile bezmetice!

Este cert, de la o vreme, șefii de la Primărie au învățat un cuvânt magic și se țin tare de el: ”regenerare”. Iar în numele ”regenerării”, după cum se vede, cei de acolo sunt dispuși să calce peste tot și toate.

Deocamdată au făcut-o cu ”masa verde”.

Cum se vor fi regenerând minunățiile de copaci exterminați fără milă, rămâne o întrebare la care, poate, pentru început, cei doi locotenenți – dacă tot s-au băgat în seamă – vor catadicsi să ne dea un răspuns. Simplu, coerent, logic și de bun simț.

Or să poată?

O să li se dea voie?

Silviu Rațiu

Ianuarie, 2015

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.