Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Chiar aşa să fie?

silviu-ratiu1-150x15011111111111O declaraţie pubică a (încă) finanţatorului echipei de fotbal Astra cu „domiciliul” în Giurgiu mă determină să mă înscriu cu un drept la replică pe care vreau să-l împărtăşesc cititorilor.

Ce zice dl. Nicolae, omul care pretinde că le ştie pe toate şi că, de la această înălţime îşi poate permite să dea verdicte inatacabile în orice domeniu? Domnia sa zice că se gândeşte foarte serios să-şi ia mâinile de pe clubul pe care, până nu de mult, se lăuda că o să-l aducă (cel puţin) până în finala Champions League. Motivul? Domnia sa a descoperit că „din fotbal nu scoţi bani”!

Aşa să fie?

Cum se face că, aiurea în lume, oamenii investesc în fotbal şi, culmea, câştigă din această investiţie?

Cine poate crede că un Roman Abramovici, Berlusconni şi alţi italieni, mai nou vreo cîţiva americani (!!!) sau liota de şeici şi emiri care pompează milioane în fotbalul de pretutindeni, sunt atât de iresponsabili încât să-și găurească buzunarele pe unde să se scurgă respectivele milioane, iar ei să se mulţumească să-şi ocupe fotoliile şi să se scarpine în barbă bucuroși că-i văd familiile la televizor, este ori naiv, ori nu ştie despre ce vorbim.

Şi uite-aşa, în timp ce dl. Niculae şi ai săi se plâng şi se lamentează (vorba vine!), doar-doar o auzi cine ar vrea ei, echipe ca Bayern Munchen, Real Madrid, Barcelona şi altele ca ele, sunt listate pe bursele cele mari, valoarea lor însemnând nişte miliarde – mai tari ca multe alte business-uri „clasice” – aducând câştiguri pe măsură acţionarilor.

Iar în India, da, în India, numai ce a început un campionat care adună, deja, o grămadă de vedete importante ale fotbalului internaţional şi care, chiar dacă sunt la apusul carierei sau poate tocmai de aceea, îşi cunosc prea bine valoarea ca să se mulţumească să primească nişte mărunţiş.

Să cred că indienii ăia n-or mai fi având ce face cu banii şi s-au gândit să-i arunce pe apa Sâmbetei numită fotbal?! Pentru edificare, să ne amintim că cel mai mare producător de oţel din lume este un… indian. Nu ştiu dacă patronul Arcelor Mittal s-a apucat să investească în fotbal. N-au prea reuşit să-l convingă gălăţenii – băieţi isteţi, nimic de zis, cum o să-l convingă alţii?! Dar dacă el nu, atunci cine s-o fi apucat să investească în fotbalul din India şi de ce?

Poate se gândesc „finanţatorii” de pe meleaguri mioritice să-i întrebe. Bine ar fi să-şi ia cu ei şi câte un carneţel cu notiţe.

Silviu Rațiu

Noiembrie, 2014

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.