Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Obiceiuri de Anul Nou la Covăsînţ şi Şicula

arad-300x1701111111111131111111În Ajunul Anului Nou, la Covăsînţ se făcea „cărindari dă ceapă”. În funcţie de câtă apă se aduna în diferitele foi de ceapă se ştia cum vor fi lunile anului care vine.

În noaptea de Anul Nou se credea că e bine să fii îmbrăcat în roşu şi „să ai bani în poşnari”.

Dimineaţa, feciorii şi fetele se spălau cu apă neîncepută, în care puneau busuioc şi un ban de argint, ca să miroase ca busuiocul şi să fie bănoşi tot anul.

În această zi nu era bine să-ţi vină în casă o femeie, ci un bărbat. De aceea erau bărbaţi care mergeau dimineaţa pe la vecini, ca acestora să le meargă bine tot anul. La fel se credea că nu e bine să dai bani, că apoi dai tot anul.

De asemenea, în această zi şi azi se crede că nu e bine să mănânci găină, fiindcă găina tot împrăştie, ci doar carne de porc.

Ţurca

La Şicula se umblă cu ţurca numită şi capră, atât în seara de Ajun de Anul Nou, cât şi în ziua de Anul Nou, când se joacă pe melodii vesele, cântate la fluier şi taragot.

În timpul jocului se strigă strigături vesele, prin care se urează „pâine pe masă”, aceasta însemnând belşug.

Ţurca avea un cap de cerb, sau de capră, cu bot de lemn clămpănitor, acţionat printr-o sfoară de flăcăul care o joacă şi care stă ascuns sub o faţă de masă sau o pătură.

Flăcăul se sprijină de băţul care susţine capul cu două coarne înalte şi împodobite cu betele, panglici, clopoţei. Urarea cu ţurca seamănă cu pluguşorul din zonele extracarpatice.

Femeia, găzdoaia, este chemată la joc, prin expresii de genul „hai găzdoaie să te joc”.

La Şicula şi în satele din jur se obișnuieşte ca la miezul nopţii, la cumpăna dintre ani, să se tragă clopotul bisericii, fapt ce reprezintă îngroparea vechiului an.

Se crede că cel care trebuie să intre primul în casă să fie bărbat şi să ureze „La mulţi ani”, astfel anul va fi înbelşugat.

Aceasta este o credinţă apotropaică întâlnită în tot sud-estul Europei.

La Anul Nou nu lipsesc nici practicile cu caracter apotropaic: „dezlegarea anului”, în noaptea de Anul Nou, făcută de mici grupuri de băieţi sau cete de feciori, care, prin pocnituri de bici şi prin vacarm, înlătură forţele malefice.

Se credea când pocneai din bici că baţi anul vechi ca cele rele să plece şi să vină anul nou cu cele bune.

Tot de Anul Nou, băieţii cu vârste între 5 – 12 ani umblă cu sorcova, urând belşug în casă.

surse:

Rodica Colta, Doru Sinaci, Natalia Tomi – Monografia comunei Covăsînţ, Editura Mirador 2012

Morariu M. Radu Ioan – Şicula, monografie etnografică

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.