Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Slăvit să fie Domnul!

sr editAm citit în ultimele zile despre faptul că Poliția Locală ar fi efectuat o serie de acțiuni de „informare” a cetățenilor despre obligația acestora de a curăța zăpada așternută în fața caselor, a blocurilor de locuințe ori a spațiilor comerciale deținute de „privați”.

Mi se pare un lucru binevenit deși…

Deși, culmea, pe vremuri oamenii nu trebuiau avertizați să facă lucrul acesta. Era, cum ar veni, în firea lucrurilor. După cum, vara, era la fel de firesc să mături în fața casei (sau a prăvăliei). Obiceiul venea „la pachet” cu o mulțime de alte lucruri ce țineau de „cei 7 ani de-acasă”.

Oricum însă, e bine că, pentru cei ce au uitat – ori n-au venit de acasă cu acest obicei – polițiștii locali fac o muncă de educație civică.

O problemă, însă, tot a rămas.

Într-una din zile, venind dinspre centru, pe Splaiul Praporgescu, remarc faptul că locatarii blocurilor aliniate pe această arteră și-au făcut datoria, cu toții (!) – ca, de altfel, în fiecare an –și au curățat, până la asfalt, zăpada căzută peste noapte.

Numai pe o porțiune de vreo 100 m, corespunzătoare porțiunii în dreptul căruia se află Bazinul de înot și Sala Sporturilor, pasămite să fi fost cineva să curățe zăpada de pe trotuar. Care, în felul acesta, a apucat, numai bine, să și înghețe.

E drept, pe porțiunea aceea nu sunt blocuri de locuințe și nici prăvălii „private”. Și-atunci, cine ar fi trebuit să curețe acolo zăpada?!

Poate ne spun edilii locali.

După cum, poate, ne vor da răspuns și la o altă întrebare, nu mai puțin importantă.

Pe toată lungimea aleii pietonale – rebotezată pe alocuri și „pistă de bicicliști” de pe Faleză – cel puțin în zona centrală și până la Podul Timișorii -, zăpada căzută peste oraș în acest început de Ianuarie a rămas necurățată.

Iar acum, deși o bună parte din ea s-a topit, ceea ce a rămas s-a transformat într-un ghețuș ce se prelinge de-a lungul aleilor, punând în pericol siguranța deplasării celor ce se aventurează să parcurgă drumul către serviciu, ori spre casă, prin acea zonă.

Pe Faleză nu sunt nici case, nici blocuri și nici spații comerciale. Faleza, dacă o fi adevărat, este în custodia Primăriei, care, iarăși, dacă e adevărat, a încredințat-o unei anume firme a cărei identitate ne rămâne necunoscută. Dar care firmă, cred, are trecută în contract și obligația să curețe căile de acces din zonă.

Ei bine, așa cum spun, nici la ora când aștern acest rânduri, aleile de pe Faleză nu sunt curate.

Și, pentru preciziune, vreau să spun că a trecut și Boboteaza și Sfîntul Ioan!

Iar dacă e așa, mă-ntreb: în acest caz, ce fel de acțiune ar trebui să intreprindă cei de la Poliția Locală?

Într-o societate guvernată de respectul strict al legii, o atari situație ar trebui să atragă cel puțin două consecințe.

Una ar fi acțiunea Primăriei prin care să solicite despăgubiri societății care și-a încălcat o obligație contractuală, dacă, nu cumva, ar trebui mers până la încetarea contractului pentru încălcare gravă a unei clauze esențiale.

Care privește, în mod direct, viața și sănătatea locuitorilor, a celor care plătesc taxe și impozite. Din care, Primăria plătește, la rândul său, obligațiile contractuale.

Servicii, iată, neefectuate de acea firmă. Și,desigur, ar trebui să se obțină și niște despăgubiri substanțiale.

A doua ar fi o acțiune a Poliției Locale de amendare a responsabililor firmei cu pricina pentru că, prin inacțiunea lor, au nesocotit nu doar niște clauze contractual, dar și prevederile corespunzătoare ale unei hotăriri adoptată de Consiliul Local. Și care hotărâre ar trebui să fie valabilă pentru toată lumea. Că este vorba de locatari din case, blocuri de locuințe, proprietari de magazine sau, vezi bine, oarece firme aflate în contract cu Primăria.

Sau, poate că Faleza Mureșului n-o fi făcând parte din Arad? Ea n-o fi intrând în jurisdicția Primăriei, recte a Poliției Locale?!

Dar, atunci, a cui să fie?

Un răspuns ar putea fi acesta: a Domnului!

Că numai El i-a ferit pe cei ce au circulat zilele acestea pe acolo, să nu-și rupă picioare, mâini sau mai știu eu ce.

Slăvit să fie Domnul!

Silviu Rațiu

8 Ianuarie, 2015

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.