Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Refuz să cred!

sr editRefuz să cred că ceea ce a apărut în presa locală despre o pretinsă declaraţie a primarului Falcă poate fi adevărat şi serios.

Cică domnul primar ar fi declarat că municipalitatea nu numai că nu are nici o soluţie pentru a curăţa Lacul din Pădurice de murdărie, vegetaţie străină şi… broaşte, dar nici nu-şi propune să caute!

Că ar trebui să ne adaptăm, că doar aşa a mai văzut domnia sa şi în alte părţi, prin străinătăţurile pe unde s-a aflat. O altă interpretare a celebrului şi de tristă amintire adagiu băsescian, „iarna nu-i ca vara…”.

Eu cred că nu poate fi decât o (nouă) răutate a unora din presă, la adresa primarului sau, în cel mai rău caz, o glumă pe care domnul primar, odihnit după concediu, a făcut-o pentru a încerca şi în felul acesta să descreţească frunţile preocupate ale arădenilor. (Acuma că gluma e bună sau nu, asta o judecă fiecare, dar eu, ca să fiu sincer, n-am prea gustat-o.)

Să spui că nu ai posibilitatea să cureţi un luciu de apă, atunci şi acolo unde, în urma cu ceva decenii, alţii, mai puţin şcoliţi şi mai ales mai puţin dotaţi cu utilaje şi apăratură performantă au reuşit, mi se pare că nu poate fi taxat, iarăşi, decât ca o glumă. Altminteri, ar suna ca o probă de incompetenţă sau ca refuz de a căuta, cu adevărat, o rezolvare.

Să spui că locuitorii oraşului condus de tine – plătitori de taxe şi impozite, printre cele mai mari din ţară – nu au a face altceva decât „să se adapteze” este, dacă n-o luăm ca glumă, o probă de insolenţă.

Să ne „adaptăm” ne-a sfătuit, prin anii ‘80, „Titanul” din Carpaţi, când ne spunea cum să luptăm cu frigul din casele neîncălzite: „Mai luaţi un cojocel, un pled, ceva…”.

Cică nu se găseau nici atunci soluţii, cum nu pare în stare să găsească Primăria azi, pentru mătasea broaştei şi pentru… broaşte.

E o altă poveste că poporul nu i-a ascultat „poveţele”, că nu i-a plăcut ideea cu adaptarea, iar continuarea se cunoaşte.

Să ne adaptăm ne sugera, mai aproape de noi, un alt Preşedinte al acestei ţări (prea) cuminţi şi (prea) răbdătoare: „Cui nu-i convine, poate să plece!” (cu referire punctuală la medici, profesori nemulţumiţi, atunci, de tăierea salariilor, de creşterea taxelor şi impozitelor.)

Din nefericire, unii l-au ascultat, iar acum, aud pe la radio că există în România peste 160.000 de locuri de muncă disponibile şi nu-i cine să le ocupe. Iar cei ce ne conduc, nu au soluţii. Mai rău, nici nu par dispuşi să caute.

Soluţia ar fi să ne adaptăm, ori să plecăm. Chiar aşa să fie!?

Nici unul din cei doi amintiţi mai sus n-au înţeles un lucru elementar şi anume că poporul nu are nevoie să fie învăţat de cineva aflat, întâmplător şi vremelnic, pe un scaun, chiar de-ar fi el tron împărătesc, atunci când el, poporul l-a pus pe acel cineva pe scaun pentru ca să găsească şi să aplice soluţii.

Şi nu oricare, ci pe cele mai bune! Mai mult, nu poţi da cu tifla poporului cu glumiţe răsuflate atunci când ar trebui să te vadă lumea la treabă. Nu la conferinţe de presă, nu la televizor, nu în comitete şi comiţii.

Poporul nu-l poţi umili fără riscul de a ţi se întoarce, cu vârf şi-ndesat!

Iată de ce insist să spun că nu-mi vine să cred că cele puse în gura domnului  primar – de altminteri politician versat, plin de idei şi iniţiative – au fost „pe bune”…

Sau, poate,totuşi!?

Silviu Rațiu 

Iunie, 2015

comentarii

One Comment

  • Parneava

    Inainte de a scrie acest articol,l-asi fi intrebat pe primar.Cred ca in calitatea dumneavoastra de fost primar,aveati OBLIGATIA sa puneti intrebari.Asa,articolul de mai sus pare un monolog de zvoner sau raspandac.Cea ce nu va caracterizeaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.