Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Operaţiunea „Autobuzul“…

sr editA văzut toată ţara. Oricine are acces la televizor, internet, facebook etc., a putut să vadă balamucul dintr-un autobuz în care, o femeie a fost agresată de nişte cetăţeni pentru motivul că i-ar fi deranjat fumând dintr-o ţigară electronică.

Tevatură mare, vorba lui Topârceanu, ”lung prilej de vorbe şi de ipoteze…”. Unii într-un fel, alţii în alt fel.

Iată ce am văzut eu în toată această nebunie.

În primul rând, am văzut că, deşi scandalul punea în pericol securitatea unui număr însemnat de persoane, şoferul autobuzului a continuat să conducă, nestingherit vehiculul din dotare.

Acest lucru demonstrează că dumnealui nu a avut nici o clipă intenţia de a pune capăt conflictului, acţionând ca unul care ar fi trebuit să aibă autoritatea – măcar morală – de a face acest lucru.

Ca să nu mai vorbim de faptul că, sunt sigur, nu avea nici o posibilitate – tehnic vorbind – de a alerta poliţia sau orice altă instituţie cu atribuţii de menţinerea ordinii publice, pentru a iniţia o acţiune de stopare a scandalului.

Până una alta, cumpărând un bilet de călătorie, compania de la care îl iei are obligaţia de a te transporta în linişte şi siguranţă, până la destinaţie. Iar pentru asta ar trebui să fie pregătită să ia toate, chiar aşa, toate măsurile necesare garantării acestui drept. Pe când o să vedem aşa ceva şi în România?

În altă ordine de idei, aş vrea să spun că, de vreme ce femeia cu ţigara electronică şi-a permis să o folosească, la vedere, într-un spaţiu unde era de presupus că nu se va bucura de simpatie, a făcut-o pentru că a ştiut că o poate face fără ca vreo autoritate legitimă să-i ceară să înceteze.

Tot aşa,dacă ceilalţi – ”boborul”, cum ar veni -, au trecut la represalii, lovind, bruftuluind, înjurând cu saft un semen de-al lor, s-a putut întâmpla pentru simplul – dar înspăimântătorul – motiv că au ştiu că o pot face! Că nu va fi nimeni care să-i oprească în mod legitim. Că nu au de ce să se teamă!

Nu poliţist, nu jandarm, nu Poliţie locală, nu firmă de securitate angajată, Doamne fereşte, de compania de transport public!

Sistemul este ocupat cu alte lucruri.

Din nefericire, imaginea aceasta este valabilă pentru tot ceea ce înseamnă peisajul public românesc al zilelor noastre. Organele de ordine sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire. Mai ales atunci când ai nevoie de ele!

Şi-atunci, ce zice omul: dacă nu e cine să mă apere, dacă nu e cine să asigure respectarea legii, apoi atunci o să mă apăr singur. Îmi fac singur legea, să vedem cine se pune cu mine, care sunt, atenţie, poporul…!

Acolo unde respectarea legii nu este o preocupare cotidiană a Statului – prin instituţii şi organe specializate –, acolo unde ”lege, legalitate, ordine publică, disciplină socială” sunt bune doar ca să împăneze discursuri, declaraţii, proclamaţii şi alte baliverne, acolo apare, mai devreme sau mai târziu, ”justiţia populară”, dreptatea pumnului, a bâtei de basse-ball şi a pistolului cu gloanţe de cauciuc (deocamdată!).

Pentru că, să fim bine înţeleşi, în sinea lui, omul tânjeşte după dreptate – e parte din moştenirea sa genetică -, chiar dacă nu ştie întodeauna cum să se apropie de ea. Iar dacă, peste această nevoie absolut omenească, se suprapune absenţa forţei de coerciţiune a Statului, să nu ne mai mirăm că lucrurile iau – şi vor lua tot mai des – forma mini-apocalipsei din scena care circulă, frenetic, în spaţiul virtual, cu autobuzul transformat în teatru de război.

Îi putem blama pe cei ce-şi fac dreptate, le putem bate obrazul, dar atunci când un personaj ca Gigi Becali a fost ”iertat” de sistem, la vremea când, ne aducem aminte, şi-a organizat propria poliţie, cu ajutorul căreia şi-a reparat onoarea şi patrimoniul, nu prea mai avem ce argumente să punem pe masă ca să-i convingem pe oameni că în România domneşte legea.

De dimineaţa până seara. Acasă, la birou, pe stradă, în Primărie, la Prefectură, peste tot.

Chiar şi-n autobuzul de pe linia… dar parcă mai contează…

Silviu Rațiu

Aprilie, 2015

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.