Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Nedumeriri… doctrinare

silviu-ratiu211111112121111111111-150x15011Mai poți înțelege ceva?

Anul acesta, de 1 Mai, cei care au încercat să dea cât de cât o spoială de „sărbătoare cîmpenească” mult discutatei și atât de apreciatei, cândva, zile de început de vară, au fost – cel puțin în Arad – activiștii reprezentând un partid declarat, sus și tare, ca împărtășind o ideologie ”de dreapta”.

Mă refer la organizația locală a PDL, partid atașat – cel puțin la nivel declarativ – PPE.

E altceva că băieții ăștia au cam încurcat borcanele și că au dat fasole și ciolan într-o zi când, în mod obligatoriu, lista conține doar mici, cremvurști, muștar și bere. Dar, vorba aia, de vreme ce blidul de mâncare a fost pe gratis, să fie primit.

În același timp și într-un mod, ai putea zice, inexplicabil, PSD – un partid ce strigă peste tot că promovează cele mai „pure” idei ale social-democrației, a stat pe tușă. Iarăși, mă refer la situația pe plan local, nu știu ce o fi fost în alte părți.

Nici urmă de tarabe cu mititei, cu cremvurști și cu bere. Nici urmă de drapele sub flamura cărora să se proclame, iarăși și iarăși, marile valori ale socialismului victorios.

Ce să mai poți spune? Nici măcar atunci când scena e pregătită iar misse-en-place-ul nu costă mai nimic – oamenii ar fi venit de acasă cu micii și cu berea, numai serbare câmpenească să fi fost -, cei ai căror înaintași au fost gata să moară pentru ca Ziua muncitorilor de pretutindeni să dăinuie în conștiința mulțimii ca sărbătoare, nu au găsit, nici nu mai contează ce, pentru a se arăta la față! Ori, poate, dacă tot „au câștigat” alegerile, n-or fi socotit că e de demnitatea lor s-o facă? Suntem cu sacii în căruță, și-or fi zis ei, ce mai contează că prostimea s-ar fi bucurat de niște firimituri de atenție?!

Sau, de grija problemelor cu care se confruntă în conducerea treburilor țării, și-or fi zi că ar fi potrivit să sărbătorească „prin muncă”?!

Nu, asta nu se pune că însuși mai marele lor, Victoraș, dădea declarații din vârful buzelor pe litoralul însorit. Unde numai cu treabă nu s-a dus, după cum singur a recunoscut.

Ei bine, ce ne mai rămâne?

Păi ne rămân micii, cremvurștii și berea. Bunătăți simple, „din popor”, pe care, dacă le-am cumpărat, să le consumăm sănătoși. Iar dacă nu, să ne grăbim, că mai e și mâine e o zi.

Silviu Rațiu

Mai, 2013

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.