Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Iresponsabil sau…?

sr edit… sau ticălos. Cam asta ar fi alternativa în context. „Tertium non datur”, ar zice latinul şi chiar că ar avea dreptate!

Că a pierdut alegerile în urma unui vot absolut surprinzător – numeric, dar şi calitativ – poate fi un lucru care să doară. Era favorit, am zice, la toate „casele de pariuri”, mai ales după cele ce se întâmplaseră în turul întâi.

Mai mult, în intervalul dintre cele două tururi, totul părea să conducă la ideea că Victor Ponta îşi poate pregăti discursul de investitură.

Dar, uite că a venit turul al doilea şi românii – o parte însemnată din ei – au demonstrat, încă o dată, că suntem o naţie cu potenţial, un organism viu şi, de ce nu, viguros, capabil să ne reinventăm atunci când nimeni nu se mai aşteaptă.

Aşa se face că Victor Viorel Ponta a pierdut alegerile. Şi încă rău de tot.

Românii nu l-au vrut ca preşedinte. În primul rând, românii care trăiesc în ţară nu l-au vrut şi, sunt sigur, ar putea să-i ofere „micului Titulescu” o sumedenie de motive. Clare şi întemeiate. Cât un răboj încrustat cu necazuri, nemulţumiri şi chiar furii.

Şi de parcă ar fi simţit că lipseşte ceva pentru ca răbojul să se încheie „frumos”, uite că prezidenţiabilul social-democrat a dorit să adauge cu mânuţa lui, o… cireaşă pe tort.

În loc să mulţumească alegătorilor pentru uriaşa oportunitate ce i-a fost oferită de a-şi demonstra capacitatea în funcţia în care el – ca şef al Executivului – chiar poate face o mulţime de lucruri concrete pentru români şi pentru România, domnul prim- ministru Victor Ponta s-a dat lovit şi a plecat în vacanţă.

Nici mai mult, nici mai puţin! Uitând – sau omiţând pur şi simplu – că, până una-alta, domnia sa mai este şeful unui guvern care are de dat răspunsuri punctuale la o mulţime de probleme zilnice ale unei ţări care nu se află în cea mai grozavă situaţie. Din nici un punct de vedere.

Doar dacă „vederea” ar fi să treacă printr-un filtru trandafiriu pe care alde Liviu Dragnea şi ai săi se străduiesc să ni-l îndese în faţa ochilor.

Dacă nu ar fi decât că are de prezentat un buget întârziat din motive arhicunoscute – şi în care vor trebui să se regăsească şi „pomenile” deja distribuite ori promise cu miere pe buze – şi tot ar fi ceva de lucru pentru domnul prim-ministru!

În loc de asta, domnul prim-ministru şi prietenii săi, încă în libertate, au găsit de cuviinţă să îşi ia partea din ceremoniile prilejuite de ultima etapă a Campionatului mondial de Formula 1, tocmai în Abu Dabhi.

Acolo şi-a petrecut domnul premier vacanţa pe care şi-a luat-o fără să întrebe pe nimeni, mai cu seamă poporul, dacă are voie sau nu. Şi fără să ne spună din ce anume resurse financiare şi-a permis s-o facă. Nu de alta, dar, deocamdată, domnia sa e… bugetar, iar despre salariile acestei categorii de angajaţi nu se prea aud lucruri extraordinare!

Şi atunci, cred că e cazul să ne întrebăm, cu maximă îndreptăţire: să fie oare iresponsabilitatea unuia care confundă ţara cu jucăriile de care, se pare, nu are puterea să se desprindă, ori este vorba pur şi simplu de ticăloşia cuiva căruia nici că-i pasă că nişte zeci de milioane de cetăţeni i-au încredinţat nici mai mult – nici mai puţin decât conducerea unei ţări. Mare sau mică, astăzi nu asta e problema! Astăzi problema e că ţara aceasta are nevoie de nişte conducători destoinici, oneşti şi mai ales responsabili, care s-o scoată din fundătura spre care a fost condusă în ultimii ani.

Să tot fie vreo douăzeci şi cinci, dar parcă asta mai contează?!

Contează că românul dă semne tot mai clare că s-ar fi trezit dintr-un somn indus prin vorbe meşteşugite de şmecheri mioritici şi că – îmi place să cred – nu mai este dispus să se lase, nici dus de nas şi, cu atât mai mult, nici călcat în picioare de unii care, ameţiţi de „beţia volanului” – ori te miri ce alt soi de… beţii – îşi închipuie că vor putea face slalom la infinit printre nevoile, dar şi năzuinţele oamenilor.

Şi pentru că, aşa cum spuneam, pare că ne-am trezit din amorţeală, cred că ar fi foarte potrivit dacă, în cel mai scurt timp, i-am cere „micului Titulescu” şi alor săi, să-şi ia, cu toţii, o vacanţă cât mai lungă şi să lase locul liber pentru cei care, îmi place să cred, ştiu că au treabă – de loc simplă, de loc uşoară ! – şi mai ştiu şi cum să o ducă la bun sfârşit.

Împreună cu românii şi, mai ales, pentru ei.

Silviu Rațiu

Noiembrie, 2014

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.