Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Din partea Uniunii Europene, cu dedicație

Bruxelles-ul lovește din nou!

Și, ca de obicei în ultima vreme, lovește unde nu trebuie. Dar, mai ales, lovește pe cine nu trebuie!

Nici nu e nevoie să spun că Bruxelles-ul comite, din nou, o mare nedreptate. Față de zeci de milioane de cetățeni care nu au nicio vină.

Cetățeni ai Uniunii Europene cărora li se cere să creadă în viitorul luminos al unei alcătuiri care, iată, calcă în picioare cu nonșalanță drepturi și interese legitime ale cetățenilor săi. Și de ar fi pentru prima oară!

În 2015, sub oblăduirea șefilor Uniunii, cancelarul Angela Merkel adresa acea invitație aiuritoare care a declanșat un val uriaș al imigrației necontrolate. Și în mare parte ilegale.

Cifrele vorbesc de câteva milioane bune de imigranți – cei mai mulți pe motive economice, nicidecum refugiați politic – răspândiți mai cu seamă în statele din Vestul Europei, fără ca cineva să poată spune, fără rezerve, că știe cât de cât ceva despre toți cei  care au „răspuns” cu entuziasm inivitației generoase a doamnei Merkel.

De atunci, situația a scăpat de sub control în mod alarmant, chiar dacă cenzura de toate felurile se luptă din răsputeri să escamoteze adevărul și să împiedice opinia publică să afle cum stau lucrurile în realitate.

Avalanșa de atentate, acte antisociale grave îndreptate împotriva securității cetățenilor (violuri, molestări sexuale, jafuri, etc).

Europa trăiește într-o stare apăsătoare de nesiguranță, stresul este vizibil cu ochiul liber peste tot, oamenii reclamă cu voce tot mai ridicată măsuri care să-i protejeze, care să le redea liniștea.

Și ce face Bruxelles-ul? Ce fac șefii – că lideri nu le putem spune, de nici un fel – ai Uniunii Europene?

Simplu.

Nici una, nici alta, instituie, printr-o „ordonanță de urgență” – adoptată fără consultarea Parlamentului Europei -, o măsură absolut de neînțeles: toți cetățenii Uniunii Europene – că trăiesc în Spațiul Schengen sau nu – care vor dori să călătorească dintr-o țară în alta, vor fi supuși, de acum înainte, unui așa zis „control extins” sau „riguros”. Atenție, atât la intrarea în Spațiul Schengen, cât și la ieșire!…

Adică, tot ei, cetățenii! Și mai cu seamă cei care trăiesc la marginea Spațiului Schengen. Cum ar fi, ați ghicit, România! Și nu numai.

Toți vor fi supuși unor controale amănunțite care, în practică, se traduc prin instituirea unei prezumții de vinovăție – cum altfel ar trebui să interpretăm faptul că vom fi verificați inclusiv în evidențele Interpol?! – ,sub efectul căreia, ni se pun în față adevărate bariere în exercitarea unui drept elementar, garantat ca atare de documentele fondatoare ale suszisei Uniuni: dreptul la liberă circulație în interiorul Uniunii.

Cu alte cuvinte, cei „sancționați” pentru actele de terorism, pentru jafuri și alte acte antisociale grave comise, ei bine, tocmai victimele. Oamenii care sunt expuși și suportă cu stoicism consecințele deciziilor anapoda ale șefilor de la Bruxelles.

Pentru că, se vede foarte clar, imigranții nu stau la rând la punctele de trecere a frontierei. Ei nu-și pregătesc, disciplinați, actele de identitate și nici nu stau de vorbă cu polițiștii de frontieră.

Ei au alte modalități de a intra în Europa. Nici una din ele, însă, legală!

Și atunci? De ce o fi procedând Bruxelles-ul la instituirea acestui „control riguros” (sau cum i-o fi zicând) al propriilor cetățeni!?

De ce umilește, din nou, zeci, poate sute de milioane de oameni onești a căror unică „vină” ar fi că doresc să-și facă concediul, să-și viziteze prietenii, familia sau să facă afaceri în străinătate!? Ce vină vor fi având, spre o pildă, românii care vor dori să-și petreacă Paștele – sau Crăciunul –  în țară, ca să se-nșire, din nou, pe zeci de kilometri, la Nădlac, la Vărșand sau mai știu eu unde!?

Și la „intrare”, dar și la „ieșire”…

De ocupați ce sunt, șefii de la Bruxelles nu vor catadicsi, nici de această dată, să explice. Pentru că, în adevăr, nu e nimic de explicat, atât de absurdă e toată tevatura.

Trist.

Cu atât mai trist cu cât, iată, în vreme ce la punctele de frontieră cozile de mașini se lungesc pe zeci de kilometri, oameni, repet, onești, fiind expuși unei puricări umilitoare (și pe undeva ilegale), în inima Europei, în capitala Suediei, un nou act terorist mai face câteva zeci de victime.

Autori, nu-i greu de bănuit. Victime: anonimi inocenți, oameni pentru care Bruxelles-ul n-a găsit altă măsură de protecție decât „controlul riguros” (sau cum i-o fi zicând), la frontiere.

Silviu Rațiu

Aprilie, 2017

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.