Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Despre drepturi, după model american

sr editUn tribunal american a pronunţat, recent, o decizie prin care a recunoscut în favoarea unor cimpanzei statutul de „persoane” şi implicit dreptul de „habeasc corpus”, ceea ce înseamnă că, respectivele animale nu vor mai putea fi închise (în cuşti) fără a fi… judecate.

Argumentul principal al judecătoarei, Barbara Laffe pe numele ei, dar şi a altei doamne, Natalie Prosin, membră a organizaţiei „Non Human Rights Projects”, organizaţie care a deschis procesul, a fost acela că, cei doi cimpanzei au capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de dreptul de a fi „persoane”, de vreme ce sunt „animale inteligente”.

De asemenea, asociaţia, în numele căreia a vorbit Natalie Prosin, a precizat că, folosindu-se de acest precedent judiciar, va cere în viitor „ridicarea la rang de persoane” şi a altor animale „inteligente”, cum ar fi delfinii, elefanţii, orcile.

Toate bune şi frumoase, dar cred că ar fi de pus, cel puţin o întrebare: care să fie criteriile pe baza cărora, cei de la „Nonhuman Rights Projects” stabilesc gradul de „inteligenţă” de la care anumite animale ar trebui să beneficieze, sau nu, de protecţia conferită prin această sentinţă?

De ce să beneficieze de acest statut doar cimpanzeii, elefanţii, delfinii şi orcile (între noi fie vorba, balene „ucigaşe”, cu voia dumneavoastră)?

Dar caii? Sau câinii? Dar oricare altă vieţuitoare ce poate fi încadrată în categoria generic definită ca „non human” şi care, o ştiu şi copiii de grădiniţă, au fost dotate de Creator, cu inteligenţă?!

De ce să discriminăm între „non-umani” în numele unui „drept” atribuit doar unora – al cimpanzeilor deocamdată – pe baza unui criteriu aplicabil, culmea tuturor?

Cum s-o fi împăcând, în mintea vajnicilor susţinători ai cimpanzeilor, din punct de vedere logic, discriminarea din cadrul discriminării? Nu cumva, surpriză, vorbim tot discriminare, domnilor de la „Nonhuman Rights”?!

Apoi, dacă, beneficiind de statutul de „persoane” cimpanzeii nu vor mai putea fi închişi – fără să fie judecaţi! – iar acest lucru se va putea extinde, cu timpul, şi altor animale „inteligente” și s-ar putea să se ajungă la următoarele situaţii: gâştele, nu-i aşa, au avut inteligenţa de a salva Roma! Nu le vom mai putea ţine închise!

Ca să nu mai vorbim de faptul că, urmând linia de gândire a celor de la „Nonhuman Rights Projects”, este clar că nu le vom putea nici sacrifica.

Eventual, doar dacă, vezi bine, va exista o sentinţă care să ne dea acest drept. Tot astfel, şi godacii din grădină, ori Joianele rumegând pe imaş  – animale cel puţin la fel de inteligente ca oricare altele, lucru demonstrat de cercetări ştiinţifice serioase! – îşi vor putea apăra dreptul la viaţă şi integritate, apelând la această sentinţă dată de nişte vajnici judecători iubitori de animale.

Să fiu bine înţeles, am toată admiraţia pentru cei care îşi dedică viaţa pentru scopuri filantropice, inclusiv pentru apărarea animalelor. Aflate sau nu în pericol.

Ceea ce mă îngrijorează, însă, este faptul că, în zelul unora, s-ar putea ca lupta aceasta să ia la ochi o ţintă falsă: Omul – cel care se mai bucură, deocamdată, de statutul de Coroană a Creaţiunii. Nu se ştie până când?

Căci de ar fi după cei de la „Nonhuman Rights Projects” şi a altora ca ei….

Silviu Rațiu 

Aprilie, 2015

CITITI SI: Doi cimpanzei sunt recunoscuţi oficial ca “persoane”, în New York.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.