Ziarul electronic al arădenilor

Clase de învăţământ dual cu burse de până la 500 de lei pentru elevi, la Arad

invatamant-sistem-dualElevii unui grup şcolar din Arad vor putea învăţa în sistem dual, începând din toamnă, fiind înfiinţate clase de meserii pentru sudori şi operatori maşini, elevii urmând să câştige burse de până la 500 de lei pe lună şi să aibă locuri de muncă asigurate la finalizarea studiilor.

Primele clase de învăţământul dual vor fi înfiinţate după model german, la Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu“ din Arad, cu sprijinul Asociaţiei Economice Germano-Română DRW Arad, care a iniţiat acest proiect.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, două clase vor fi înfiinţate din toamnă, pentru specializările de sudor şi operator maşini cu comandă numerică, în acest proiect fiind implicate firme din industria locală care asigură locuri de practică şi care îi vor angaja pe tineri la absolvire.

”Oferta educaţională se adresează absolvenţilor de clasa a VIII-a şi reprezintă o alternativă avantajoasă la învăţământul teoretic liceal. Elevii acestei forme duale de pregătire beneficiază, pe întreaga durată a studiilor, de o bursă de stat în valoare de 200 de lei pe lună”, se arată într-un comunicat remis, miercuri, de asociaţie.

Firmele care îi acceptă pe elevi ca ucenici adaugă bursei de stat câte 200 de lei pe lună în primul an, 250 de lei pe lună în al doilea şi 300 de lei pe lună în al treilea an. Astfel, tinerii ajung să câştige, în al treilea an, câte 500 de lei pe lună, conform sursei citate.

După cei trei ani de studiu, absolvenţii au asigurat locul de muncă pentru care au fost pregătiţi. Ei vor avea şi posibilitatea de a-şi continua studiile la formele de învăţământ zi sau frecvenţă redusă, intrând în clasa a XI-a. După absolvirea liceului, elevii se pot înscrie la bacalaureat, iar apoi îşi pot continua studiile la o facultate, având şansa să devină ingineri în specializările alese.

În Arad, prima firmă ce va fi implicată în proiect este producătorul german de vagoane de marfă Astra Rail Industries. Alte trei firme din judeţ vor pune la dispoziţie locuri de practică, din primul an: Takata, Man Corporation şi Aro-Stahl Product.

Toţi elevii înscrişi pe cele aproape 60 de locuri vor beneficia de o asigurare de viaţă în caz de accidente pe toată durata studiilor din partea firmei germane Signal Iduna.

”Acest proiect care demarează la Arad va revoluţiona întreaga economie a judeţului, axată în prezent pe producţia de automotive cu forţă necalificată de muncă”, arată comunicatul Asociaţiei Economice Germano-Române DRW.

Termenul de pregătire duală provine de la programa de învăţământ care cuprinde atât însuşirea de cunoştinţe teoretice generale şi de specialitate, cât şi ore de practică în laboratoarele şcolii şi în atelierele fabricilor.

Ponderea orelor de teorie şi practică variază pe durata celor trei ani, pe cât se întinde un ciclu de pregătire, şi ajunge, în ultimul an, la 72% practică.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.