Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Cu ce au greșit. Episodul 2

silviu-ratiu1-150x150Copacii de pe marginea șoselelor!

Cu ce au greșit ei de au fost tăiați cu sălbăticie în anii trecuți.

Puține sunt drumurile care au scăpat de vajnicii purtători de drujbe și topoare. Armată de pripas, acționând la ordinele unor vremelnici fără nume-fără chip cărora, se pare, scaunul și funcția le-a orbit mintea și buna judecată.

Copacii ucid!

Vezi Doamne, dacă n-ar fi plantați pe marginea șoselelor, n-ar avea de cine să se izbească bravii posesori de carnete de conducere. Obținute în condiții despre care nu mai e cazul să vorbim.

Sunt de notorietate, dar autoritățile au găsit să rezolve problema nu prin disciplinarea traficului rutier, ci, tăind copacii.

Iar pe canalele media, să te ții de câți avocați și-au găsit acești nevolnici făcând umbră pentru o vreme în birouri unde n-ar trebui lăsați decât, eventual, să șteargă praful.

Oameni care, sunt sigur, n-au plantat în viața lor nici măcar un puiet, și-au umflat pieptul – și o mai fac și-acum,fără rușine – tăind, scoțând din rădăcină, mutilând copaci tineri, plini de vlagă, având o „vină” cumplită: aceea de a se afla într-un loc nepotrivit, într-un moment nepotrivit.

Ăst timp, citesc în ziare că-n alte părți, nu numai că nu se taie dar, mai mult, se plantează copaci pe unde nici nu te gândești. Inclusiv pe marginea șoselelor.

Ca să nu mai vorbesc de perdelele de copaci amenajate pe marginea autostrăzilor!

Și că veni vorba, ia mergeți pe autostradă până la Timișoara și numărați câte urme de astfel de perdele veți găsi. Niciuna! Nici măcar un semn, cât de mic, că ar exista vreo intenție în acest sens!

Apoi, am mai văzut și un film – cine m-a pus ? – cum niște țărani de prin Franța s-au apucat să planteze tot felul de copaci pe câmp. Cică sunt folositori pentru combaterea eroziunii solului și pentru îmbunătățirea indicelui de umiditate.

Îmi spunea cineva drag mie că își mai aduce aminte cum bunicul domniei sale, țăran  român dintre cele două războaie, avea un ritual moștenit din generații în generații: colo când soarele ajungea la amiază, lăsa lucrul câmpului, oricare ar fi fost el și se trăgea la umbra câte unui copac – și nu avea puțini pe postata lui de pământ – își scotea merindea din traistă – strujeaua de clisă, niște ceapă și o bucată sănătoasă de pâine – iar după ce-și rostea rugăciunea, își consuma, în tihnă, prânzul.

Apoi, trăgea și un puișor de somn. La umbra aceluiași copac, aflat acolo ca o binecuvântare.

Iar dacă se nimerea ca printre ramurile dese să se rătăcească și vreo pasăre cântătoare, atunci să vezi clipă de eternitate suspendată între un tril și-un foșnet domol.

Acum, văzând ce se petrece pe meleagurile noastre și nu doar cu copacii, rămâne o întrebare: să ne fie chiar atât de lehamite de noi, de viitorul nostru, dar mai ales de ceea ce ăi de au trăit înaintea noastră ne-au lăsat, cât să nu ne mai pese dacă, odată cu praful drumului, vântul ne va rispi în patru zări, ființe triste în dezrădăcinarea noastră fără minte?!

Silviu Rațiu

Ianuarie, 2014

comentarii

3 Comments

 • ana maria

  intrebare pentru autor:
  daca, (doamne fereste)un copac din aceia pe care-i plangeti cu lacrimi atat de mari s-ar rupe, intr-o buna zi, deoarece tulpina lui gaunoasa nu mai rezista, si ar cadea, peste o masina in care s-ar afla o familie, oricare ar fi ea, ati deveni, brusc, un militant pentru plantarea saciilor energetice pe marginea drumurilor in locul stejarilor batrani???

 • silviu ratiu

  Stimata doamna anamaria,
  ma bucura ca ati reusit sa parcurgeti articolul meu.De asemenea,ma bucura grija pe care o aveti pentru familiile care trec pe linga copaci gaunosi.Dar nu despre asta era vorba in articolul meu,ci despre faptul ca se taie copaci in prostie si fara nici un discernamint.Si nu stiucum se face,dar n-am prea vazut copaci gaunosi printre sutele de trunchiuri abandonate pe marginea soselelor din judetul Arad,de pilda.Despre asta era vorba.Sa auzim numai de bine.

 • salcie plingatoare

  pentru doamna cu salciile si pentru altii care au muscat si la chestia asta recomand urmatorul site:
  http://www.kwg.ro/ro/salcie-energetica
  O sa vedeti pentru ce categorii de pamint sunt astea recomandate si cu ce utilaje or sa fie recoltate.Si apoi,cine ia smintina si cu afacerea asta ca nu am auzit sa existe ferme de stat care sa produca materialul saditor?Sa fim seriosi doamna,cine credeti ca inghite galuste cu salcii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.