Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Așa ceva nu se poate!

Se apropie 1 Decembrie și țara ar trebui să se pregătească de sărbătoare. De Sărbătoarea Națională!

Ici colo poți citi câte o știre, poți auzi o informație, poți vedea câte un (mic) reportaj.

Aproape căzută în obscuritate, Ziua Națională a României mai-mai că se pierde în valul de mizerie și noroi pe care-l stârnesc politicienii de toate culorile ai României de azi.

Asurziți de țipete isterice, legați la ochi de porniri iraționale, încurcați în ițele pe care le tot fac și le desfac de la ultimele alegeri încoace, dând din coate ca să ajungă cât mai repede, cât mai în față, politicienii de la putere fac declarații pe față în care își arată disprețul pentru manifestările prin care se încearcă sărbătorirea demnă și civilizată a Zilei Naționale.

Cât despre cei din opoziție, ei par să se fi pierdut în spatele unor perdele de fum: nici fața nu le-o mai vezi, nici glasul nu li-l prea auzi.

Se poartă discuții pe la posturi TV, la emisiuni radio, despre faptul că, unii dintre ei, vor merge la parada de la Arcul de Triumf, în vreme ce alții, nu. Tonul folosit este, ba unul agresiv, ba unul condescendent, de ca și cum ar face cuiva o concesie mergând la această paradă.

Cât despre recepția organizată – în fiecare an, indiferent de persoana președintelui! – la Palatul Controceni, am citit, de pildă, că domnul Tudose – primul ministru al Guvernului României! – a declarat că el nu va merge. Motivul? Ce să vezi, dumnealui are niște „treburi”… la Brăila!…

Ce mi se pare grav este că domnul Tudose uită că, în acest moment al istoriei României, domnia sa nu este un simplu cetățean al acestei țări, ipostază în care ar putea să facă ce-i dictează buna și simpla sa plăcere.

Cu atât mai mult cu cât, de ar fi să fie așa, nu prea văd nici un motiv pentru care Președintele României (indiferent cine ar fi) să-l invite pe dumnealui, domnul Tudose, la o asemenea ceremonie!….

Domnul Tudose – alăturea altor demnitari PSD despre care am auzit că ar fi declinat invitația președintelui Iohannis la recepția prilejuită de Sărbătoarea Națională – uită că, în calitatea pe care o îndeplinesc (vremelnic, nu-i vorbă), domniile lor nu prea sunt de capul lor.

Vrând-nevrând, ei sunt reprezentanți ai instituțiilor în fruntea cărora se află în acest moment. Aceasta este calitatea în considerarea căreia au primit invitațiile și nu pentru cine știe ce merite personale care să-i facă demni de a li se pune poza la „panoul de onoare”.

În aceste condiții, dacă premierul Tudose va lipsi de la recepția festivă de la Cotroceni, o logică elementară ne spune că acolo va rămâne neocupat locul destinat Guvernului României, iar lucrul acesta va arunca o pată de rușine pe imaginea instituției, nu (numai) pe obrazul celui care – deocamdată – o reprezintă.

Tot așa, lipsind de la recepție, domnul Tăriceanu va aduce un afront nu persoanei domnului Iohannis, ci instituției Președinției, aruncând în derizoriu, în altă ordine de idei, importanța funcției de președinte al Senatului pe care, încă o îndeplinește.

Despre domnul Dragnea, ce să mai vorbim?! (Poate că, din poziția în care se află la această oră, cu o condamnare definitivă în cazier și cu încă una prefigurându-se tot mai clar la orizont, gestul său de a nu merge la Cotroceni ar fi chiar salutar. Prietenii știu de ce…).

Politicienii mioritici ar trebui să învețe – sau să fie ajutați să învețe – că a fi demnitar înseamnă mult mai mult decât ați permite să te porți ca pe maidan, în colțul mahalalei sau pe terasa unui birt de cartier.

Că, adoptând o atitudine de șmecheraș de mahala, nu-ți bați joc doar de vreun prietenar de pahar sau de o codoașă sulemenită grosolan, ci de mult mai mult de-atât!

Prin gesturi de felul acesta, îți bați joc de nația care, iată, acum își sărbătorește Istoria, iar lucrul acesta mi se pare extrem de grav!

Nu e de ajuns că-și arată disprețul pentru oamenii a căror bunăstare și împlinire au promis, înainte de alegeri, s-o garanteze, nu-i de ajuns că dau cu tifla intereselor cotidiene ale țării, iată, acum se găsesc, iarăși, să scuipe și pe unul din simbolurile națiunii: Ziua Națională!

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.