Conform unui site cu tematică juridică, Codul Fiscal s-a modificat de 251 de ori în ceea ce privește Persoana Fizică Autorizată.
Cine este „Persoana Fizică Autorizată” și ce dorește ea?
Păi, nu e altcineva decât omul de lângă noi, poate vecinul, poate o rudă sau, uite, un simplu necunoscut, care nu vrea altceva decât să muncească. Și, dacă se poate, să și obțină niște venituri din munca depusă. Care venituri, iarăși, dacă se poate, să-i asigure un trai decent. Lui și familiei.
De obicei, astfel de persoane sunt oameni care s-au ostenit să învețe o meserie oricare, nedispunând de cine știe ce finanțe, vor să-și facă o mică afacere, de regulă în acele domenii ce poartă numele de „nișe” și unde mai e loc pentru unii ca ei. Un frizer, o coafeză, un pantofar, mai știu eu cine. Să nu uit, unul de se spetește spălând mașini, de dimineața până seara, iarna-vara-primăvara.
Mai simplu, oameni pentru care Statul nu găsește soluții să le asigure un loc de muncă. De niciun fel!
Ei sunt „PFA”!
Și ce ne spune știrea publicată recent despre ei?
Că, în ce-i privește, statul român a binevoit să modifice Codul Fiscal de nici mai mult, nici mai puțin decât de 251 de ori! Și să numeri, te ia cu amețeală, dar să te mai apuci să și urmărești, respectiv să încerci să aplici toate modificările succesive.
Iar ei, oamenii aceștia nu au studii juridice!
După cum nu au nici bani cât să-și poată angaja te miri ce firmă de avocatură care să-i scoată din labirint. Pentru că asta a ajuns legea pentru românul de rând: un labirint!
Ce să mai vorbim de faptul că, cea mai mare parte a modificărilor ce au fost aduse legii ce reglementează activitatea acestor oameni au reprezentat, fie niște aberații aiuritoare, fie măsuri menite să le pună bețe-n roate sau, mai rău, să le ia pur și simplu cheful de a mai continua.
Numai în ultimi cinci-șase ani, câteva zeci, dacă nu sute de mii de astfel de mici intreprinzători au capotat din pricina haosului creat de o legislație de-a dreptul dușmănoasă.
Nimeni nu s-a gândit că, în felul acesta, sistemul a lovit mortal acolo unde ar fi trebuit să încujeze firavul elan întreprinzător al românilor.
251 de modificări ale unor dispoziții care se referă la un domeniu în care lucrurile ar trebui să fie – și chiar ar putea fi – simple și clare ca un „Bună ziua!”. Și măcar de s-ar fi ajuns la un liman. Măcar de s-ar fi creat, până la urmă, un cadru legal lucrativ, care să-i lase pe oamenii aceștia să-și vadă de treabă.
Dar, după cum se poate observa chiar și dintr-o lectură fugară a legii, pânza de păianjen în care sunt strânși e tot mai complicată, tot mai deasă iar lumina ce ar trebui să călăuzească pașii către acel liman, tot mai puțină. Măsuri tot mai restrictive, ca și cum am avea de a face cu niște răufăcători!
Taxe, impozite, supraimpozite, suprataxe, birocrație și ultrabirocrație. Într-o lume în care, pe alte meridiane, contabilitatea, relațiile cu băncile, cu fiscul, se rezolvă… de acasă, cu două-trei butonări pe tasta calculatorului! Pentru că, în rest, persoana asta amărâtă care mai trebuie să fie și „autorizată”, să poată munci.
De ce ar munci? De ce ar produce, de ce ar asigura servicii, de ce și-ar sluji, la urma urmei, semenii? De ce să nu stea la mila Statului, de ce n-ar pleca, și ei, pe alte meleaguri?
De ce nu înțeleg oamenii ăștia nimic din mesajul celor 251 de cuie cu care sistemul îi pironește, încă de la data adoptării primei versiuni a Codului Fiscal și a tuturor celorlalte acte normative care se referă la ei?!
În fața unui asemenea tablou dezolant, nu ne mai rămâne decât să sperăm.
Că vine într-o zi un vânt viguros și spulberă pânza, cu tot ce-nseamnă ea hidos și umilitor.
Dar, până atunci, Doamne, or să mai rămână niscai „Persoane Fizice Autorizate”, măcar de sămânță?
Silviu Rațiu
Mai, 2013