Ziarul electronic al arădenilor

Pe jos, prin centrul Vienei

DSC01635Capitala Austriei, prin poziția sa în centrul Europei, a jucat întotdeauna un rol important în diferite faze ale istoriei europene.

Acesta este, desigur, și un motiv pentru care multe dintre impresionantele construcții, statui și parcuri, se află în top 10 ale obiectivelor turistice de vizitat în Viena.

Hofburg Viena, Heldenplatz

Hofburg, o clădire impozantă în Heldenplatz (Piața eroilor), și care are o istorie lungă în urmă, se află pe strada cea mai maiestuoasă din Viena, Ringstrasse, și de acolo se ajunge la Hofburg prin poarta exterioară Burgtor.

Din secolul al XIII-lea până în 1918 (cu puține întreruperi), Hofburg a fost reședința principală a casei Habsburg și, astfel, a familiei imperiale din Viena.

Din 1945, adăpostește reședința oficială a președintelui statului austriac, dar și Biblioteca Națională, muzee, Hofburgkapelle (capela Hofburg), precum și Augustinerkirche. În fostele încăperi imperiale se găsesc multe atracții turistice.

La Hofburg se ajunge cu metroul (U-Bahn) U3, stația Herrengasse. Intrarea pentru pietoni este liberă atât în Heldenplatz, cât și în jurul clădirii Hofburg.

Încăperile muzeului sunt deschise de la 9.00 la ora 17.30, iar în iulie și august, până la ora 18.00.

Cu un bilet combinat de aproximativ 10,50 euro se poate vizita: Silberkammer (Camera argintăriei), Sissi Museum (Muzeul Sissi) și Kaiserappartements (apartamentele imperiale)

Stephansdom (Catedrala Sfântul Ștefan)

Stephansdom (Catedrala Sfântul Ștefan), cu celebrul clopot Pummerin, este cunoscută în întreaga lume ca un simbol al Vienei și ca patrimoniu cultural universal.

Numit de vienezi cu mult drag Steffl, domul este și biserică. De mai multe ori pe zi aici se țin slujbe religioase, adesea se oficiază nunţile sau parastasurile personalităților de seamă, care uneori sunt și transmise în direct la televiziune. La aceste ocazii speciale și la sărbătorile religioase, în cadrul slujbelor festive, este tras clopotul cel mare, Pummerin  (20.130 kg şi 314 cm diagonală, cel mai mare clopot din Austria.)

Intrarea este liberă și nenumăratele detalii, istorice, arhitectonice și de artă, cum ar fi tablouri, altare, figurine, și însăși atmosfera din Stephansdom, îndeamnă neapărat la o vizită. Impresionantă este și panorama orașului care se poate vedea din turnuri (ex. turnul de nord cu clopotul Pummerin: 4,5 euro pentru adulți și 1,5  euro pentru copiii 6-15ani).

Cei care vor să coboare în loc să urce, pot să viziteze catacombele în cadrul unei vizite cu ghid (4 euro), unde pot să fie văzute urnele habsburgilor, cripta dar și mormântul împăratului Friedrich II, din marmură roșie.

Volksgarten cu grădina de trandafiri

Volksgarten este un parc deosebit de frumos, care se găsește în continuare la Heldenplatz și care oferă pietonilor un loc de refugiu și odihnă departe de agitația orașului, dar chiar în mijlocul lui.

Parcul este cunoscut și datorită trandafirilor care cresc aici din abundenţă, chiar la granița cu strada.

În secolul al XIX-lea,Volksgarten a fost nu numai locul unde cetățenii doritori de liniște își făceau promenada de dimineață, ci și locul în care Johann Strauss și fanfara militară dădeau concerte.

Se ajunge cu metroul (U-Bahn) U3, Stația Herrengasse.

Volksgarten are porțile deschise (intrarea este posibilă dinspre Heldenplatz, Burgtheater și de pe Ring vis a vis de Parlament) de regulă din aprilie până în octombrie, de la ora 6.00 la ora 22.00, și din noiembrie până în martie, de la 6.30 la 19.00.

Parlament Wien (Parlamentul Austriei)

Clădirea Parlamentului, cu statuia zeiței Pallas Athena, pe fațadă este una dintre cele mai fastuoase construcții de pe Ringstrasse, cu arhitectura sa de templu în stil greco-roman.

O plimbare prin Parlament amintește vizitatorului de Grecia antică, mai ales că arhitectul Theophil Hansen a pus accent deosebit pe detalii. Clădirea are 151 metri lungime, de 132 metri lățime, iar costurile de construcție (în guldeni) ar valora, astăzi, 200 de milioane de euro.

Cea mai mare din cele 1.600 de încăperi, sala cu coloane, are o suprafață de1.000 metri pătraţi. Un tur de control prin întregul Parlament înseamnă un marș pe jos de 13 km.

Se ajunge cu metroul (U-Bahn) U3 şi U2 staţia Volkstheater. Este deschis de luni până vinery, între orele 8.30 – 18.30, sâmbăta, între orele 9.30 – 16.30.

Şedințele plenare ale Consiliul Național pot să fie vizitate gratis, doar cu actul de identitate.

Rathaus Wien (Primăria Viena)

Primăria cu piața și parcul care o înconjoară se află pe Ring, vizavi de Burgtheater, iar aici au loc pe parcursul întregului an o mulțime de evenimente, în funcție de sezon.

Vara, în piața din faţa Primăriei se găsesc multe standuri gastronomic, iar în iulie și august, la lăsarea întunericului (ora 21.00), în fiecare seară, pe un ecran uriaș, sunt prezentate filme, concerte sau opere.

Se ajunge cu metroul (U-Bahn) U2 Stația Rathaus

Rathausplatz este deschisă în mod normal tot timpul pentru pietoni. În Primărie se găseşte un punct de informare, care este deschis de luni până vineri, între orele 8.00-18.00.
Vizita cu ghid prin Primărie este gratuită luni, miercuri și vinery, de la ora 13.00.

Stadtpark (Parcul oraşului)

Are o suprafață de aproximativ 65.000 metri pătraţi, iar din 1862 este cel mai mare parc din centrul Vienei, iubit atât de turiști, cât și de vienezi.

Parcul este alcătuit în stil englezesc, are o mulțime de alei și poteci, nenumărate bănci, iazuri și fântâni. Vegetația abundentă ocrotește vizitatorul de tumultul orașului oferind o relaxare deplină.

Râul Viena (Wienfluss) împarte parcul orașului în două jumătăți, care sunt legate prin poduri. În parc se află și o mulțime de statui, dintre care cea mai admirată și fotografiată este statuia regelui valsului vienez, Johann Strauss fiul, o statuie din bronz aurit.

O parte din plantele și copacii de aici sunt ocrotite prin lege.

Se ajunge cu metroul U4, staţia Stadtpark, U3 staţia Stubentor. Este deschis non stop, iar intrarea este liberă.

Graben Wien (Zona pietonală)

Graben o zonă pietonală exclusivistă, care pulsează în inima orașului fiind înconjurată de străzi, străduțe și piețe, la fel de cunoscute și elegante, care dau flerul tipic vienez: Stephansplatz, Kohlmarkt, Naglergasse, Tuchlauben şi Petersplatz.

A fost în timpul monarhiei, prin apropierea sa de Hofburg, foarte apreciată ca stradă comercială. Aici se găsesc clădiri mai ales din sec. al XVII-lea și al XVIII-lea, care au fost magazinele tradiționale vieneze de altă dată și care erau furnizorii curții imperiale (ex. manufactura de porţelan Augarten, bijutierul curții Heldwein sau parfumierul acesteia Nägele & Strubell ).

Tot aici se află și Pestsäule (Coloana ciumei), ridicată în 1679, după o epidemie de ciumă, una dintre cele mai cunoscute și marcante lucrări baroc din centrul Vienei.

În încăperile foste croitorii de bărbați Braun, care lucra pentru curtea imperial, se găsește în prezent o filială exclusivistă a H&M, în care a fost păstrat interiorul istoric.

Printre  magazinele de aici se găsesc și nenumărate cafenele și restaurant, și în special pe străduțele laterale, se află o mulțime de localuri mici.

Pe Dorotheergasse se găsește cafeneaua Hawelka, cunoscută din 1939 ca o instituție vieneză, unde într-o atmosferă deosebită pot fi întâlniți artiști cunoscuti. Pentru gurmanzi și cei care caută produse alimentare deosebite este recomandată filiala Julius Meinl de la capătul străzii (colţ cu Naglergasse), un supermarket gastronomic, care oferă cele mai deosebite alimente austriece și internaționale.

Cel care cumpără aici are revelația unei abundenţe şi a unui diversităţi de marfă nemaîntâlnită și poate să găsească şi o mulţime de „amintiri comestibile“.

Julius Meins este cunoscut și prin cafeaua sa excelentă, care se poate savura în cafeneaua din vecinătate. La subsol se află o cramă cu vinuri alese și un bar de vinuri.

Magazinele sunt deschise de luni până vineri, între orele 9.00 – 19.00, sâmbăta, între orele 9.00-18.00. Individual, unele magazine deschid la 7.00 și sunt deschise până la 20.00.

Se ajunge cu metroul (U-Bahn) U1 şi U3 Station Stephansplatz.

Kärntnerstrasse Wien

Kärntnerstrasse există de pe vremea romanilor și a fost cunoscută încă de pe atunci ca strada Carinthianorum, o legătură importantă între centru și zidurile orașului.

Pe strada comercială de astăzi și-a pus amprenta sec. XIX. După distrugerile din cel de-al Doilea Război Mondial au rămas numai puține dintre clădirile nobile de altă dată.

În 1974, strada a fost refăcută ca o zonă pietonală, cu funcția de a servi turiștilor și vienezilor ca loc pentru shopping, de plimbare și de staționare. În prezent este locul ideal de a face cumpărături în centrul Vienei, pentru că aici se găseşte un amestec de clădiri istorice, magazine cu tradiție veche dar și companii moderne internaționale.

Magazinul Swarovski al firmei tiroleze de renume mondial, care are produse impresionante, se află pe Kärntnerstrasse, la nr. 24.

Magazinele sunt deschise de luni până vinery, între orele 9.00 – 19.00, sâmbăta, între orele 9.00-18.00. Individual, unele magazine deschid la 7.00 şi sunt dechise până la 20.00.

Se ajunge cu metroul (U-Bahn) U1 şi U3 Staţia Stephansplatz sau cu U1, U2 şi U4 Staţia Karlsplatz

Oper Wien (Opera vieneză)

Opera din Viena este nu numai o clădire impozantă și prima adresă de pe Ring, ci și o casă de operă de renume mondial.

Pe 1.709 locuri pe scaune și 567 de locuri în picioare, publicul poate să urmărească, seară de seară, spectacole de operă, reprezentații de balet, uneori concerte și o dată în an și o operetă, și anume “Liliacul”, ca spectacol de Revelion.

Biletele se pot cumpăra până cu o oră înainte de spectacole, de luni până sâmbătă. Un tur cu ghid prin încăperile magnifice ale Operei durează circa o oră și costă 6,50 euro.

Cunoscută în lumea întreagă este și Filarmonica vieneză (Wiener Philharmoniker), formație în care se poate intra numai după mai multi ani în orchestra Operei. Tradiționalele concerte de Anul Nou ale Filarmonicii se țin nu la Operă, ci în Sala Filarmonicii (Musikvereinssaal), iar de acolo sunt transmise în peste 70 de ţări.

Nu mai puțin cunoscut este Wiener Opernball (Balul de la operă), care este vizitat de personalități din întreaga lume, în special artiști, dar și de reprezentanți din politică și economie.

Balul are loc în ultima joi a faschingului (carnavalulului), când  interiorul operei se transformă într-o sală uriașă de bal, pentru peste 5.000 de invitaţi. Aranjamentele florale îmbelșugate, codul vestimentar, care obligă bărbații să îmbrace fracul și femeile rochii de seară, deschiderea plină de strălucire a tinerilor debutanți, face ca acest bal să fie evenimentul cel mai râvnit al înaltei societăți.

Se ajunge cu metroul (U-Bahn) U1, U2 şi U4, Stația Karlsplatz.

Maria Theresien Platz Wien (Piaţa Maria Tereza)

Piaţa Maria Theresia se găsește lângă Ring, între Muzeul de Istoria Artei și Muzeul de Ştiințe Naturale.

De cealaltă parte a străzii se află Hofburg, iar la capătul opus se găsește Museumsquartier (cartierul de muzee).

După ce strada în formă de inel (Ringstrasse) a fost terminată, în 1865, a fost construită acestă piață în faţă la Hofburg, în centrul căreia domina statuia uriașă a Mariei Theresia.

Această statuie este, probabil, cel mai important monument al Habsburgilor, iar după 13 ani de construcție a fost descoperit, în 1888, în cadrul unei festivități la care a fost prezentă împărăteasa Sissi.

Statuia, care are 19 m înălțime și o greutate de 44 de tone, o arată pe împărăteasa Maria Theresia (care a domnit între 1740 și 1780, timp în care a reformat sistemul școlar, s-a ocupat de probleme de stat dar și de cei 16 copii ai ei) sub forma unei figuri de 6 m înălțime.

Cu mâna dreaptă ea salută poporul, iar în mâna stângă ţine un document și sceptrul. În jurul ei se află 4 statui ale generalilor ei. Statuia este în patrimoniul cultural mondial.

Tot în această piață mai pot fi văzute 4 fântâni cu Tritoni și Naiade (zei ai mării și nimfe), care au fost creeate la 1890.

Piaţa este deschisă tot timpul. Se ajunge cu  metroul (U-Bahn) U3 și U2 Stația Volkstheater, U2 Stația Museumsquartier.

Toate aceste obiective turistice se pot vedea în centrul Vienei, mergând pe jos.

text&foto: Rodica Roşca

AICI FOTO CU OBIECTIVE DIN CENTRUL VIENEI

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.