Ingrediente:
300 gr fasole albă boabe, 4 cepe (doouă se pun la fiert, două pentru “prăjeală” de de-asupra), 2 morcovi, 250 ml ulei, 5 căței de usturoi, două linguri bulion, sare și piper după gust
Mod de preparare:
Spălăm fasolea și o punem în apă rece, de seara până dimineața. Aruncăm apa în care a stat fasolea peste noapte, punem fasolea în apă rece, curată, cât să o acopere și o punem la fiert, cu puțină sare. În același timp punem într-o altă oală, apa la fiert pentru a schimba prima apă la fasole. Din momentul în care fasolea începe să fiarbă, o lăsăm cam 15 minute, apoi aruncăm apa și punem peste ea apa gata fierbinte. Mai facem această operație încă o dată, apoi în apa finală, adăugăm morcovii întregi și două cepe întregi. Adăugăm și o linguriță rasă de sare și lăsăm să fiarbă până încep să se „spargă“ boabele de fasole. Când s-a fiert, scoatem cepele și morcovii. Punem fasolea într-o sită până se scurge toată apa. Luăm un castron mare, punem boabele de fasole fierte și le pisăm cu o presă pentru piure până se fac pastă. Adăugăm sare, turnăm ulei în fir subțire și amestecăm cu o lingură de lemn. Pisăm usturoiul și îl adăugăm în pasta obținută. Tăiem cele două cepe rămase și le punem la călit într-o tigaie, cu puțin ulei. Când ceapa devine sticloasă, adăugăm bulionul și amestecăm rapid apoi oprim focul. Aranjăm fasolea “bătută” în formă de tort rotund și punem peste ea ceapa călită.
sursa: bucataras.ro