Ingrediente:
500 gr. sparanghel alb proaspăt
un litru apă
1/2 linguriță sare
o linguriță zahăr
două linguri unt
o lingură făină
două linguri smântână pentru gătit
un galbenuș de ou
o lingură suc de lămâie
piper alb
nucșoară
Mod de preparare:
Se spală bine sparanghelul. Se curăță coaja fără a tăia „mugurașul“ din vârf. Se taie sparanghelul în bucățele de circa 3 cm.
Se pune apa la fiert împreună cu o lingură de unt, zahărul și sarea. Când dă în clocot apa, se pun cojile și se lasă să fiarbă 20 de minute.
Se strecoară supa, se aruncă cojile și se pune zeama pe foc adăugând bucățelele de sparanghel. Se lasă la fiert, la foc mic, pentru încă 15 minute.
Într-o tigaie se topește restul de unt și se călește făina adăugând treptat cu un polonic din supă, amestecând pentru a nu face cocoloașe. Se pune amestecul peste supă.
Se oprește focul. Într-un castron se bate gălbenușul cu smântâna lichidă, se adaugă treptat supa peste amestecul de ou, până ajunge la temperatura supei. Se pune amestecul peste supă.
Se pune sucul de lămâie, se potrivește supa de sare și piper, se adaugă un praf de nucșoară.
sursa: bucataras.ro