Ziarul electronic al arădenilor

Reveal Marketing Research: Câţi români sunt de acord cu predarea religiei în şcoli

religieO cercetare realizată recent pe subiectul predării religiei în şcoli a arătat că 50,2% dintre români sunt de acord ca religia să fie materie obligatorie în instituţiile de învăţământ de stat.

Când vine vorba despre istoria religiilor, 64% dintre cei care au participat la studiul reprezentativ naţional consideră că această materie ar trebui predată.

Analiza, care a fost realizată de Reveal Marketing Research, mai arată că 7 din 10 români consideră că religia ar trebui să fie predată de către absolvenţi ai facultăţilor de teologie.

Bărbaţii sunt cei care dezaprobă în mai mare măsură caracterul obligatoriu al religiei în şcoli. La nivel regional, nu există diferenţe semnificative ale percepţiei faţă de tematica investigată.

Studiul relevă însă că nu există diferenţe statistice de atitudine între grupurile de apartenenţă religioasă.

Persoanele care au copii sunt de acord cu religia ca materie obligatorie în şcolile publice într-o măsură semnificativ mai mare decât cei care nu au copii. Astfel, 55% dintre cei care au copii sunt de acord cu religia în şcoli, în timp ce 45% dintre părinţi nu sunt de acord cu acest lucru.

În privinţa opţiunii pentru religia în şcoli şi apartenenţa la o religie, cercetarea arată că persoanele care au declarat că nu au nicio apartenenţă religioasă sunt mai degrabă interesate de cultură generală.

După ce Curtea Constituţională a decis că elevii trebuie să-şi exprime în scris opţiunea pentru ora de religie, Ministerul Educaţiei a decis ca, pentru anul şcolar în curs,  părinţii şi elevii să se înscrie la ora de religie.

Datele de la Ministerul Educaţiei  arată că o pondere de 88% dintre elevii care fac în prezent religie s-au înscris să urmeze în continuare acest curs iar, dintre copiii înscrişi la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016, 93,45% au optat de asemenea să studieze religie.

În majoritatea judeţelor din ţară peste 90% din elevi vor merge în continuare la ora de religie, ca urmare a cererii făcute de părinţii lor. Cele mai multe solicitări în acest sens au fost făcute în judeţele Galaţi, Vaslui (96%) şi Arad (95%), la polul opus fiind Mureş (79,91%), Timiş (87%) şi Bucureşti (90%).

Studiul citat a fost realizat telefonic (CATI – Computer Assisted Telephonic Interviews), în perioada 30 Martie – 2 Aprilie 2015, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani. Marja de eroare calculată este de ± 3,1%.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.