Ziarul electronic al arădenilor

Staţia de sortare a deşeurilor din Arad a fost pusă în funcţiune

Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad, inaugurată în 2007, dar nefuncţională în ultimii aproape trei ani, a fost repusă în funcţiune luni, după ce a fost retehnologizată cu o finanţare de 5,6 milioane de lei asigurată din bugetul local.

Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a declarat că odată cu operaţionalizarea staţiei, oraşul are un sistem integrat de management a deşeurilor.

„Staţia a fost finalizată în luna decembrie, iar astăzi a fost operaţionalizată. A fost veriga lipsă din sistemul integrat de gestionare a deşeurilor. Odată cu punerea în funcțiune a stației de sortare închidem acest cerc al Sistemului Integrat de Gestionare al Deșeurilor. De acum încolo,  cu ajutorul şi implicarea  arădenilor  vom colecta din oraș gunoiul, care va fi sortat încă de acasă.  În momentul în care ne vom obişnui să respectăm aceste reguli simple de sortare sunt convins că nu vom mai avea probleme nici cu mediul, nici cu Garda de Mediu și vom putea  deveni un oraș civilizat, de secol XXI“, a spus primarul Bibarț.

Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad a fost inaugurată în 2007, după o investiţie privată de 1,5 milioane de euro.

Din aprilie 2018 nu a mai funcţionat, pentru că expirase contractul cu operatorul privat. Unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad, dar administraţia locală nu a reuşit să o dea spre operare altui agent economic, ulterior activitatea de sortare a deşeurilor şi staţia fiind atribuite Recons SA.

În 2019, Garda de Mediu Arad constatase că doar 1,1% din deşeurile colectate de la populaţie şi firme erau reciclate în municipiu, deşi ţinta din acel an era de 45%.

„Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face în containere/pubele personalizate pentru fiecare fracție, respectiv:

plastic/metal – galben; hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeurile biodegradabile – maro; deșeuri reziduale – negru.

Totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla sunt deșeurile reziduale. Acestea trebuie să ajungă la depozitul conform al FCC Environment și sub nicio formă nu trebuie abandonate la întâmplare pe domeniul public sau pe terenuri virane private“, a informat Primăria Municipiului Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.