Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Viitor incert

sr editÎn vara lui 2015, Angela Merkel ieșea de una singură în fața jurnaliștilor – și, de aici, implicit, în fața lumii! – ca să rostească una din cele mai nefericite fraze din câte au putut fi auzite din gura unui politician de top, de când lumea și pământul: „Germania este pregătită să primească cel puțin 800.000 de refugiați sirieni”!

Și s-a pornit potopul!

Acum, același personaj, din ce în ce mai confuz și mai contestat, chiar în propria ogradă, iese din nou în prim plan ca să transmită un cu totul alt mesaj: „Țările Uniunii Europene trebuie să acționeze, împreună, pentru apărarea granițelor externe ale Uniunii!”.

Cele ce au fost făcute ferfeniță de când cu invitația publică pe care dumneaei a lansat-o în cele patru vânturi.

Invitație care se referea, atenție, la disponibilitatea Germaniei – în nici un caz a Uniunii Europene – de a primi 800.000 de migranți. Care, de acum, s-au cam făcut peste un milion și jumătate! Numai în Germania! Câți or mai fi risipiți prin celelalte țări, Dumnezeu cu mila.

Să fim bine înțeleși, în vara trecută cancelarul Merkel a angajat exclusiv disponibilitatea guvernului său pentru a găzdui mulțimea de migranți în limitele teritoriale ale statului pe care (încă) îl conduce.

Atunci nu a fost vorba, de nici un fel, de Uniunea Europeană și asta pentru simplul motiv că, încă de pe atunci, au existat state care au adoptat o cu totul altă poziție.

Și care, foarte important, nu i-au dat doamnei Merkel nici un mandat de a lansa invitații în numele lor!

Germania și numai ea – a dat de înțeles doamna Merkel în vara lui 2015 – este, singură, o gazda primitoare, dar acum, când gogoașa s-a umflat rău de tot și stă să se spargă, Uniunea Europeană este cea care să scoată castanele, asumându-și, fără nici o vină, rolul de mașteră hâdă și rea.

Și să și plătească pentru asta o grămadă de bani. Nici mai mult nici mai puțin decât 2 miliarde de euro. În primă fază, că nu se știe ce o mai fi.

Ce ne rezerva viitorul – dacă mai putem nădăjdui că vom avea parte de așa ceva?

Cu un Consiliu European – dar și cu un Comitet al Uniunii Europene – gudurindu-se, fără busolă proprie, fără idei și, parcă, fără puterea de a gândi, la picioarele doamnei cancelar, nu se prea întrevede nimic bun la orizont.

Ăst timp, la porțile larg deschise ale Uniunii, alte mii și mii de migranți se pregătesc să dea asaltul de primăvară.

Silviu Rațiu

Februarie, 2016

comentarii

One Comment

  • dalV nasirC

    Dupa parerea mea doamna Merkel nu s-a razgandit, ci face un joc bine gandit si in intereseul tarii sale, si al tarilor nordice. A lasat o masa mare de oameni, nesortata sa intre in Germania, si ii va pastra pe cei care sunt folositori tarii sale. Migrantii ar fi venit oricum, fiind foarte greu de oprit inainte sa puna piciorul pe uscat. Daca i-ar fi oprit in Grecia, sau chiar in Turcia pentru a fi triati, acestia ar fi fost impartiti nesortat, sau sortati si impartiti uniform, in Germania ar fi ajuns mai putine persoane de care tara are nevoie…Sunt aproape convins ca din primavara migrantii nu vor mai circula in valuri necontrolate prin Europa, ci vor fi triati in Grecia sau chiar Turcia, si vor fi trimisi organizat si in baza cotelor in toate tarile UE. Pana la urma afluxul de refugiati nu este neaparat un lucru rau. Daca tarile gazda ar fi in stare sa aplice legile proprii, si astfel sa ii integreze mai mult sau mai putin fortat, ar putea iesi un lucru bun pentru UE, dar din pacate statele UE sunt un pic anesteziate in aceasta privinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.