Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Prostie să fie?

silviu-ratiu211111112121111111111-150x150În nici un caz. Este vorba de ceva mult mai grav.

În urmă cu circa un an, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) lămurea definitiv problema mult discutatei „taxe de poluare”: autoritățile de la București au adoptat o legislație pe baza căreia au încasat abuziv o grămadă de bani.

În temeiul acelei decizii, s-a pus problema reparării răului produs, mai exact a restituirii sumelor încasate ilegal de stat.

Persoanele interesate au fost îndrumate să se adreseze instanțelor, deși ar fi existat o grămadă de soluții mai simple.

Mă opresc pentru a remarca faptul că „Statul”, deși aflat în culpă, a adoptat, din nou, o atitudine ostilă. Oare ce ar fi fost dacă, a doua zi după publicarea deciziei CEJ, Guvernul român ar fi adoptat o ordonanță de urgență prin care să pună la dispoziția celor interesați o soluție juridică simplă și eficientă. Care să demonstreze că mai există respect atât pentru justiție – pe care, în felul acesta, ar fi scutit-o de o corvoadă eminamente birocratică, presupunând o simplă „manipulare” a unor acte – dar și pentru cetățean, căruia să-i dea înapoi cât mai rapid banii luați cu japca. Fără să mai fie nevoie ca păgubitul să mai facă alte cheltuieli și să-și piardă vremea prin sălile tribunalelor.

Dar n-a fost să fie!

Așa se face că rolul instanțelor a ajuns (și este) la limita suportabilității, înregistrându-se, la nivelul țării, zeci de mii de dosare în care cea mai importantă treabă a magistraților nu este „să judece” ci, doar să contabilizeze niște acte de domeniul evidenței și pe care, culmea, nu le contestă nimeni!

Și dacă ar fi numai atât!

Numai că, șefii instituțiilor implicate în derularea acestor proceduri au decis (?) cu o energie demnă de cauze mai bine, că se poate și mai rău.

După ce judecătorii au făcut eforturi semnificative ca să finalizeze procesele în primă instanță într-un termen cât mai scurt, ce să vezi, administrațiile financiare nu se lasă și declară recurs. Pentru justițiabil, alți bani, altă distracție. La nivel de Curți de apel, alte maldăre de dosare. Și asta pentru că, susnumitele instituții contestă hotărârile prin care este consacrată, în mod corect și perfect legal, o obligație stabilită deja, prin decizia Curții Europene de Justiție.

Și ce dacă? – o să zică unii.

Păi uite de ce: prin sentințele pronunțate de judecători, Statul este obligat să restituie în fiecare caz, atât ceea ce s-a plătit cât și dobânzi calculate până la data restituirii efective. Cu cât plata se face mai târziu, cu atât dobânzile vor fi mai mari. Simplu! Recursul nu face decât să întârzie data unei plăți care se va face oricum. Pentru că, acolo unde instanțele au aprobat cereririle de restituire – proporția lor este covârșitoate! – , nu știu să se fi admis vreun recurs al „finanțelor”, ceea ce demonstrează că demersul lor are un singur rost: să prelungească cât mai mult termenul în care păgubiții vor intra efectiv în posesia banilor ce li s-au luat abuziv.

Ticăloșia este cu atât mai scandaloasă cu cât sumele despre care vorbim – atât ce s-a plătit în contul „taxei” dar și dobânzile – se restituie de la buget. Care buget, se știe, este suma taxelor și impozitelor plătite de noi, armata tăcută a contribuabililor de tot felul. Cărora li se bagă, din nou, mâna în buzunar.

Ca să se facă banii pentru plata inclusiv a dobânzilor umflate prin exercitarea abuzivă a unui recurs inutil.

Trist este că, atâta vreme cât legea nu va institui o răspundere personală clară a fiecărui funcționar pentru modul în care-și îndeplinește atribuțiile, „nota de plată” va rămâne tot în contul nostru, al celor care, ca în atâtea alte cazuri, nu avem, nici acum, nicio vină.

Sau, poate, totuși, vina să fie la noi?!

În acest caz, că trăim, că, uite, avem mașini, că vrem să ne putem bucura de ele, că, ei da, avem nevoie de ele, că respirăm și că prea tăcem atunci când ar mai trebui să și vorbim?!

Cu voce tare și răspicat!?

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.