Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Niște pasarele colea

Adevărul trist este că cele două pasarele de pe centura Aradului reprezintă un eșec total al celor ce își zic, cu bățoșenie, „politicieni” ai Aradului.

Fie că defilează sub drapelul PNL, fie al PSD, toți sunt – din acest punct de vedere – o apă și-un pământ.

Dar să nu uităm un aspect esențial: dacă memoria nu mă înșeală, aceste pasarele au fost începute pe vremea guvernării PDL, cu Traian Băsescu președinte și cu toate „butoanele” în mâna politicienilor „portocalii”. Inclusiv primarul – de atunci, dar și de acum – al Aradului. Cu secretari de stat la Transport recrutați din „rezerva de cadre” de la Arad.

Și atunci, prima întrebare: de ce s-au apucat de cele două pasarele atât de târziu? Că doar era mai limpede ca lumina zilei că, odată construită breteaua, circulația va înregistra valori care impun evitarea strangulărilor de la cele două bariere.

(Să fim serioși, accesul către DN 7, venind dinspre Vama Nădlac reprezintă un interes național, nu doar un moft local! Transportul comercial este, peste tot în lumea civilizată, prioritate națională, pentru care sunt alocate sume și resurse colosale.)

Doar că, pentru a câta oară, trebuie să înțelegem că România nu dorește să se alinieze frontului țărilor civilizate din Europa!

Altfel nu ai cum să intepretezi încăpățânarea prostească a guvenanților postdecembriști de toate culorile, care nu vor pur și simplu să accepte că, atâta vreme cât una din intrările strategice în țară este cea de la Nădlac, nu ai cum să zici că dorești binele românilor și să o ții gâtuită sau, așa cum e acum, cu pasarelele, să o blochezi pur și simplu, obligând, zilnic, mii se șoferi să-și facă veacul în dreptul barierelor de la Micălaca și de la 6 Vânători.

Refuz să cred că cei de care depinde rezolvarea problemei celor două pasarele sunt niște incapabili, niște incompetenți – chiar dacă, uneori, asta par să vrea să ne spună! – și zic, foarte clar, că e vorba de prostie, cu „p” mare!

Pentru că nici PDL (pe vremea când ar fi avut toată puterea), nici PSD – de atunci încoace – nu vor putea explica oamenilor, cu motive rezonabile, de ce nu se pot finaliza cele două construcții.

Și de ce reduc toată problema la un război nesfârșit al declarațiilor care nu duce nicăieri! Azi apare unul de la PSD, mâine iese unul de la PNL, nici ALDE nu se lasă mai prejos, apoi iar ies cei de la PNL – ei sunt cei mai vocali, deși, cum spuneam, atunci când încă se numeau PDL, ar fi putut tăia panglica de inaugurare de mai multe ori!

Că este o bătaie de joc imensă, asta e o formulă de acum redundantă: spui „pasarelele de la Arad” și spui, automat, bătaie de joc.

Dar e mai mult de atât: e irosirea de resurse, e pagubă adusă economiei naționale și e un semn uriaș de dispreț la adresa cetățeanului!

Nu în ultimă instanță, sunt sigur că, de ar fi dorit, politicienii locali – cu mic, cu mare – ar fi putut să găsească soluții viabile, reale, prin care să rezolve, sau măcar să impulsioneze – cu efecte palpabile! – rezolvarea acestei probleme.

Nu de declarații sfârâitoare, nu de dueluri cu săbii de lemn are nevoie, pentru a fi rezolvată, drama pasarelelor.

Ca și în alte dăți, și acum, o chestiune de interes general – cumplit de actual și dureros de concret -, s-a transformat într-o luptă surdă de vorbe aruncate când trebuie și când nu. Vorbe care nu țin loc de fapte, de eforturi și de realizări.

Să fie clar: nimeni din cei care s-au trezit „conducând” treburile politice locale în ultimii 10 – 15 ani, nu și-a dorit cu adevărat ca problema pasarelelelor să fie finalizată.

Motivele, desigur, le cunosc ei, „aleșii” noștri dar, poate, n-ar strica să le știm și noi. Avem toată îndreptățirea să le cerem socoteală. Ca să nu mai vorbim că, poate că n-ar strica să-și arunce privirea și niscai instituții ale statului – vezi Curtea de conturi, vezi DNA – în chestiune. Mă tem că s-ar putea să iasă cu niște scântei.

Nu de alta, dar până acum s-au aruncat niște milioane pe apa sâmbetei, că doar n-o să credem că mai sunt bune de ceva ruinele din cele două locații!

Da, problema pasarelelor demonstrează încă o dată că, pe plan local, lucrurile stau foarte prost.

În primul rând pentru motivul că nu există nimeni care să vrea să unească forțele politice în numele unui bine care să nu fie numai „al lor” ci al întregii comunități. Cineva care să-i determine pe liderii partidelor politice – mai ales cele reprezentate în Parlament – să reununțe la orgolii, să renunțe la agende proprii și să adopte o strategie unică, menită să contribuie la rezolvarea acelor probleme pe care Aradul – municipiul și județul – le reclamă de atâta vreme ca fiind mai mult decât stringente!

Dacă tot contribuim cu sume substanțiale la bugetul statului, de ce să și beneficiem – în mod echitabil! – în conformitate cu această cotă substanțială de contribuție!?

Și asta, mai cu seamă atunci când, da, chestiunea celor două pasarele nu este, așa cum spuneam, doar un moft local.

Ea este o treabă care interesează economia națională dar și modul cum este apreciată România în contextul obligațiilor sale la îndeplinirea politicilor economice ale Uniuni Europene!

Silviu Rațiu

Iunie, 2017

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.