Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Joc de glezne

sr editCam atât se pare că au învățat cei din PSD din eșecul înregistrat în urmă cu două săptămâni. Nimic mai mult.

Deși, în diverse apariții publice, domnul Ponta distribuie în stânga și în dreapta texte de tot felul, menite să gâdile urechile. În rest, însă, nici o dovadă că PSD, ca partid, vrea și este în stare să învețe ceva din greșeli (cam multe în ultimii doi ani, cam usturătoare și cam păguboase).

Ar fi, totuși, ceva.

Uite că au reușit să identifice niște acari Păuni. Pe care i-au și izgonit de urgență din partid. Sau cel puțin așa ar vrea ei să ne prezinte situația. Dar, nu-i chiar așa! Să vedem de ce.

Care să fie abaterile deosebit de grave pentru care să dai afară pe unii ca Mircea Geoană, Dan Șova și, atenție, celebrul Vanghelie – fruntași cu notorietate ai partidului?!

A prezentat cineva o listă, cât de mică, în care să fie înșirate capetele de acuzare în baza cărora a fost luată măsura excluderii? Să vedem și noi ce a fost atât de grav de imputat celor, de la o zi la alta, ca să nu mai fie loc de nici o altă sancțiune?!

Ca să nu mai vorbesc de faptul că procedura excluderii presupune, în orice statut de partid serios, o anchetă internă – chiar sumară – care, la rândul ei, se derulează într-un anumit timp și se soldează cu niște concluzii. Sau, ca să formulez în termeni juridici, cu un act de acuzare.

Ce am avut până la ședința de pomină cu excluderea? Nici anchetă, nici concluzii, nici act de acuzare!

Pe parcursul a doar câtorva ore, oamenii lui Ponta și Dragnea au „cercetat”, deliberat și pronunțat sentința. La pachet, pentru toți trei exclușii. Fără nici o deosebire!

Așa fiind – să nu uităm, Victor Ponta, cel puțin, e jurist de meserie, iar Dan Șova, la fel -, va trebui să admitem că nu e în regulă.

Iar dacă privim lucrurile cu detașare și, desigur, discernământ, vom vedea că în realitate Ponta și ai săi au pus de o diversiune. Ieftină. Sperând să ne poată arunca praf în ochi pentru o vreme, suficientă pentru ca ei să-și lingă rănile și să-și adune rândurile.

Pe cine au exclus ei, cu surle și cu trâmbițe?

Cel puțin doi dintre maziliți sunt niște persoane extrem de zgomotoase, dispuse mereu să iasă în fața microfoanelor și să debiteze vrute și nevrute, expresii ale unor caractere labile, duplicitare, de nefrecventat chiar și în peisajul politic dâmbovițean.

Cel de-al treilea constituie pentru multă lume o imensă necunoscută: cum de a putut ajunge cineva care nu are nici simț politic, nici etic dar nici… bun simț elementar, până la înălțimi de genul celor pe care a fost lăsat să se cocoțeze – cu pretenții inclusiv la președenția partidului!?

Ei bine, toate ca toate, dar de ce tocmai ei și de ce tocmai acum?!

Nu se știa de Vanghelie că e un ticălos? Că Geoană că este total pe lângă marea politică? Sau despre Șova că e un carierist de liga a IV-a?

Ba da, se știa! Și-atunci? De ce tocmai acum?

Simplu: pentru că acum era nevoie de niște fraieri de serviciu – dar suficient de vizibili și mai ales de gălăgioși! – pe care să-i arunce în stradă, acolo unde să-și poată striga frustrările. Cu gura cât mai mare, cu volumul pus la maxim, cu toate televiziunile bulevardiere aliniate ca pentru paradă. Da, parada unor bufoni tragici, pe care „partidul” a decis să-i sacrifice cu gând că, lansând o perdea de fum, celorlalți li se va pierde urma.

Și că, în felul acesta, vor beneficia de memoria scurtă a mulțimii. Și vor putea să reapară, după un timp, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Da, asta e tot ce se poate spune, oameni buni, în ce privește manevra de doi bani a „marilor strategi” Victor Ponta și, mai ales, Liviu Dragnea – ajuns, pe merit, perdantul de serviciu! Ei sunt cei care, dorind mai mult decât orice, să-și salveze pielea, au pus la cale o cacialma ieftină și de un prost gust scandalos.

Cine își imaginează că, prin debarcarea celor trei – și numai a lor!! -, PSD va deveni, peste noapte, un alt partid, mai curat, mai onest, mai apt de a face ca țara asta să o ia pe un drum bun, trebuie că este cel puțin naiv.

Ce ne rămâne de făcut, acum că i-am citit?!

Ce era de făcut imediat, a doua zi după cel de-al doilea tur de scrutin: să le batem obrazul și să le cerem, cum am mai făcut-o și-n alte dăți, să plece. Să iasă din scenă și să nu ne mai încurce.

Nici ei dar nici alții – recent reciclați, reinventați, ziceți-le cum vreți – care-și închipuie că mai avem răbdare cu ei!

Silviu Rațiu

Noiembrie, 2014

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.