Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Egalitate, dar pentru cine?

sr editZi de zi, mass media ne îndoapă cu sloganul: legea e pentru toţi. Ea garantează egalitatea de tratament e tuturor cetăţenilor.

Şi nu sunt puţini cei care şi cred poezia.

Dar, ca să vezi, tot media îmi furnizează subiectul următoarelor reflecţii.

Citeam, mai ieri, că s-ar fi dispus arestarea unui lucrător de la Penitenciarul din Arad pentru faptul că s-ar fi lăsat corupt de către un deţinut, pentru a-i înlesni acestuia primirea unui telefon mobil. La care, care va să zică, deţinutul nu avea dreptul.

Dar uite că alde Voiculescu „postează” temeinic pe blog, zi de zi. Elena Udrea, postează, şi ea, zi de zi. Sorin Ovidiu Vintu „posta” pe internet cu nesaţ. Pe vremea când era la… mititica, şi Adrian Năstase „posta”, zilnic, pe blog, dar, ca să vezi, mai publica şi în presa scrisă (în Jurnalul Naţional, parcă)!

Fie că o fac ei înşişi – situaţie în care trebuie că au, acolo în celulă, măcar un smartphone sau o tabletă – cum, în ce condiţii, cu ce acoperire legală dacă, iată, un telefon poate constitui obiectul unei mite?! – fie că „ideile” le sunt comunicate în exterior prin mijlocirea unor terţi, de principiu oameni cu oarece tangenţe cu gazetăria, în oricare dintre cele două situaţii apare cu claritate faptul că acestor oameni li se fac nişte concesii de care – evoc din nou exemplul „mitei” de la Arad – alţii, marea majoritate, cred, nu beneficiază. Sau, poate, totuşi?

Când cu reţinerea doamnei(?) Elena Udrea, o ţară întreagă a putut vedea că, odată ajunsă în curtea Arestului Capitalei, dumneaei nu mai purta cătuşe. În acelaşi timp, alţii, având acelaşi statut juridic cu al duduii – vreau să zic, reţinuţi sau arestaţi -, nu scapă de ele nici în sala de judecată, acolo unde, de principiu, ar trebui să le fie scoase.

Auzim că Miron Mitrea a ales să îşi ispăşească pedeapsa la un penitenciar unde se mai află şi alte personalităţi de seamă ale circului politic intern.

Ori, poate, o fi având domiciliul în Constanţa?! Doamna Ridzi, la rândul ei, a ales să-şi petreacă următoarele luni la un penitenciar ce nu pare să fie arondat localităţii unde s-a aflat, pînă mai ieri, domiciliul fostei demnitare pedeliste. Locuri de executare a pedepsei pe ales? Încă o întrebare la care, cred, opinia publică ar avea dreptul să primească răspuns.

Nu de alta, dar, în urmă cu ceva ani, un tânăr pe care l-am asistat în instanţă a fost plimbat prin tot felul de penitenciare din ţară, deşi domiciliul său era, ca să vezi, în Arad şi, prin urmare, ar fi putut şi el să „aleagă” să-şi ispăşească pedeapsa mai aproape de casă. Dar, pentru unul ca el, anonim şi fără ştaif, n-a fost să fie…

Mărturisesc că nu am avut pacienţa să cercetez cu amănuntul legislaţia locurilor de deţinere dar mi se pare, totuşi, că ar fi unele lucruri de lămurit.

De ce pentru unii, regulametele sunt „mumă”, iar pentru alţii… nu spun „ciumă” dar, uite că, aparent, crează o stare de inegalitate.

Care inegalitate nu are nimic în comun cu principiul înscris şi, cică, garantat de însăşi legea fundamentală a ţării.

Dar, dacă ne uităm mai atent în jur, ne trezim întrebându-ne: care lege? Care fundamentală?

Silviu Rațiu

Februarie, 2015

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.