Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Donald Trump şi războiul

sr editDacă nu ai fi ştiut nimic până în momentul în care ai fi dat cu ochii de cea mai recentă ieşire în presă a numitului Donald Trump, ai fi putut spune, cu siguranţă, că e unul care vrea neapărat să participe la ediţia din acest an a concursului „Copiii spun lucruri trăsnite”…

„Dacă o să ajung preşedinte, am să declar război ISIS!”- a tunat de la tribuna instalată nu mai ştiu unde numitul D. Trump, despre care, însă, vei fi aflat foarte repede că nu e nimeni altul decât (mai mult ca sigur) candidatul Partidului Republican la Preşedinţia Statelor Unite.

Da, domnul Donald Trump s-a întrecut pe sine zilele trecute, atunci când, pentru a-şi exprima solidaritatea cu victimele atentatului de la Nisa, a ţinut să tune şi să fulgere împotriva terorismului şi a teroriştilor. Iar în finalul pe care şi l-a închipuit apoteotic, domnia sa a lansat în eter, fraza pomenită mai sus.

Nu este prima dată când omul face afirmaţii cel puţin deplasate. Dar aceasta e groasă de tot.

Şi demonstrează ceva ce nu ar trebui să scape alegătorilor americani, la toamnă, când va fi să-şi exprime opţiunea: Donald Trump este tipul de om care vorbeşte, de cele mai multe ori, fără să gândească. Ceea ce, între noi fie vorba, i se poate ierta unui „candidat”, dar în nici un caz unui ditamai preşedinte al celui mai puternic stat al lumii!

Cum să spui că vei declara război „Statului Islamic”?

Să fiu explicit.

ISIS sau „Statul Islamic” nu este altceva decât, în cel mai bun caz, o organizaţie paramilitară, fără nici un statut legal. Nici vorbă de o organizare de tip statal, care să pună în discuţie acceptarea ei în rândul statelor lumii.

ISIS nu este subiect de drept internaţional pentru simplul motiv că „statul Islamic” nu este „stat” în sens juridic.

Ce urmează de aici?

Simplu: nu i se poate „declara război”! Nu există un subiect de drept internaţional căruia să i se poată aplica normele referitoare la război, (de altminteri, însăşi ISIS se aşează în afara oricăror norme de drept şi de morală prin tot ceea ce intreprind membri săi, asumându-şi în felul acesta – în  mod voluntar – un rol în afara legii).

Cu alte cuvinte, ceea ce a reuşit Donald Trump este să comită o imensă gafă! Care, de ar fi să aibă relevanţă, ar însemna, nici mai mult, nici mai puţin, decât că Statele Unite ale Americii recunosc ISIS ca fiind o entitate statală.

De vreme ce un stat poate declara război doar unui alt stat – în sens strict juridic – este limpede că declaraţia „candidatului” Trump ar echivala cu o recunoaştere a statalităţii unei organizaţii teroriste! Sau, cel puţin, o legalizare a unei structuri criminale!

Nu ne rămâne decât să sperăm că Donald Trump va ajunge să înveţe să tacă. Sau, şi mai bine, că, la toamnă…

Silviu Rațiu

Iulie, 2016

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.