Ziarul electronic al arădenilor

Alte cuvinte cheie la români

În urmă cu nişte ani, o zi frumoasă de vară canadiană, în down-town Montreal. Surprinzător, căldură (destul de) mare. Mă opresc în faţa unui magazin – boutique cu articole de sport şi pentru timpul liber.

Silviu Rațiu

Îmi zic că aş putea să-mi iau un tricou, să pot lepăda cămaşa cu mâneci lungi pe care am îmbrăcat-o de dimineaţa, pe răcoare, când am luat-o la pas prin oraş. Nici nu apuc să fac doi paşi în micul magazin, că ochii mi se opresc pe inscripţia, aplicată cu litere albe, bolduite, pe pieptarul unui tricou de culoare neagră, bumbac 100%. „Avocatul bun cunoaşte legea; avocatul de succes cunoaşte judecătorul…”.

Să-l iau, să nu-l iau? La prima vedere, tentaţia este mare. Păcat că inscripţia e în engleză. Apoi, după o scurtă ezitare, îmi vine ideea că aş putea face şi eu un ban cinstit.

Nu trebuie decât să iau, pentru început, vreo câteva zeci de tricouri (bumbac 100%, vorba aia…), fac rost de un aparat de inscripţionat pe suport textil şi gata afacerea. Piaţă de desfacere. Hehe! Aş vrea să văd jusţiabil român care să nu-şi dorească un tricou cu care să-şi poată lua de pe picioare adversarul din tribunal cu sloganul atât de des auzit, în ultimii ani, prin „deşertul – că nu mai e doar o sală, ca pe vremuri – paşilor pierduţi”: „De ce să-mi „prind” avocat dacă pot să-mi cumpăr judecătorul?!”.

Asta că se tot zice-n ultimele zile că-n în România s-ar fi făcut noi şi importanţi paşi în ce priveşte corupţia. Inclusiv cea din justiţie. Ce-i drept, nu ni se spune în ce direcţie s-au făcut paşii aceia.

Ia tricoul, neamule…

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.