Ziarul electronic al arădenilor

Soprana Angela Gheorghiu, la balul Operei din Viena

În fiecare an, la data de 16 februarie, sala Operei vieneze se transformă în cea mai frumoasă sală de bal a ţării, acesta fiind punctul culminant al carnavalului (Fasching) vienez.

La balul de anul acesta sunt așteptați 5.150 de invitaţi, printre care politicieni, artişti plastici, aristocraţi din toată lumea, industriaşi, „boşii economiei”, staruri mai mari sau mai mici, sportivi și alții. Balul de la Operă este locul de întâlnire a societăţii proeminente şi a celei care îşi doreşte să fie văzută ca proeminentă şi care se adună aici mai puţin pentru a dansa, cât mai ales pentru a fi văzută. Ca punct culminant al serii este aşteptat numărul soparanei românce Angela Gheorgiu, după care are loc deschiderea şi va începe dansul cu tradiţionalele cuvinte ale lui Johann Strauss, „Alles Walzer”, adică toată lumea este invitată la dans. Până la ora 5.00, Opera freamătă de lume şi sala este altfel folosită decât în celelalte zile din an. Preţurile pentru intrare, dar şi pentru mâncăruri şi băuturi sunt ”legendare”, la fel ca şi apariţia anumitor invitaţi. Zile întregi înainte de bal, în societatea vieneză se discuta despre garderobe, cine va participa şi în ce outfit.

La origine, Balul Vienez a fost sărbătoarea la care artiştii operei curţii s-au alăturat evenimentului politic al Congresului Vienez, în anii 1814 şi 1815. În 1877 a avut loc pentru prima oară balul sub forma unei serate la Opera de Stat. După sfârşitul monarhiei, s-a continuat tradiţia ca Bal al Republicii, ca, mai apoi, din 1935, să fie continuat ca Balul Operei (Opernball). Astfel, în fiecare an, în ultima zi de joi a carnavalului (fasingului), sala Operei se transformă, printr-o muncă deosebită, în sală de bal. În noaptea dinaintea balului se demontează toate scaunele spectatorilor de la parter şi pe suporţi speciali se montează plăci de parchet la nivelul scenei, obţinându-se astfel o suprafaţă de dans foarte mare. Toate aceste modificări sunt făcute de o echipă specială de circa 500 de persoane. Fiii şi fiicele „familiilor bune” din Viena, dar şi din întreaga lume, se străduiesc nu numai să participe la bal ca debutanţi şi debutante, ci, chiar să dechidă balul, ceea ce este considerată o mare onoare.

Ca şi la toate balurile vieneze, şi în acest caz este impusă şi se pune mare valoare pe îmbrăcămintea deosebit de elegantă. Doamnele sunt aştepate în cele mai elegante rochii de seară, lungi până în pământ, iar pentru domni este obligatoriu fracul, smokingul negru sau uniforma. Celor care vin îmbrăcaţi neadecvat nu le este permisă intrarea, căci balul acesta este un bal special, care obligă. O vizită la bal este o amintire de neuitat, într-o lume a muzicii, a dansului şi a tradiţiilor, şi, de aceea, toate balurile vieneze în general sunt foarte îndrăgite, de la tânăr la bătrân atât de austieci, cât şi de străini. Între timp, în multe locuri ale lumii se organizează baluri care imită Balul de la Opera Vieneză, cum este de exemplu în New York, în Dubai, Zagreb, Kuala Lumpur şi Malaysia, unde au loc în fiecare replici ale „Balului Vienez”.

Balul de la Operă se transmite în direct din anul 1969, atât de televiziunea austriacă, cât şi de cea bavareză, și face parte din sezonul de baluri vieneze. Cele mai multe dintre aceste baluri au loc la Hofburg, în marile săli istorice. În aceste săli este loc suficient atât pentru dans, cât şi pentru buffet, şi acolo pot să şi cânte mai multe orchestre în acelaşi timp, ritmuri şi feluri de muzică diferită. În sălile învecinate, câteodată, se poate auzi chiar muzică disco.

În Viena au loc în fiecare an peste 450 de baluri, când, din ianuarie până la începutul lui martie, oraşul „sărbătoreşte valsând”, continuând astfel tradiţia veche a carnavalului (fasching). Sezonul de baluri începe de fapt cu balul din noaptea de Revelion de la Hofburg, cu Kaiserball, Balul Imperial, şi continuă cu Balul medicilor, Balul vânătorilor, Balul juriştilor, Balul Filarmonicii, Balul florilor, Balul Bonbon al dulciurilor, la care este aleasă Miss Bonbon din aproximativ 150 de tinere, Balul Industriaşilor, Balul cofetarilor, unde se trag la tombole 3.000 de torturi, Balul ofiţerilor, unde se port admira uniforme de toate felurile, Balul Johann Staruss, Balul pantofarilor, Balul proprietarilor de cafenea, care atrage la rândul său 5.000 de participanţi, Balul farmaciştilor, Balul curcubeului, Dancer against cancer galaball, un bal de caritate sub semnul luptei împtriva cancerului şi, pentru prima oară, un bal sub mottoul „From Rio to Vienna”, un bal al costumelor etc. Fiecare bal este organizat cu o temă anume şi pentru că în sezonul balurilor nu trece o zi în care să nu se ţină cel puţin un bal, Viena a fost denumită pe bună dreptate „capitala balurilor”. Balurile vieneze atrag, anual, 200.000 de vizitatori. Tradiţia balurilor în Viena fiind veche de 400 de ani şi făcând parte din cultura austriacă este considerată ca o moştenire culturală nematerială, având ca scop în primul rând de a realiza o platformă de comunicare pentru politică, economie, cultură şi mass-media.

Balul de la Operă 2012, în cifre

În acest an, 7.230 de persoane sunt aşteptate la acest bal, dintre care 5.150 invitaţi, 120 muzicieni, 250 personal pază, 280 chelneri şi personal auxiliar. Au fost pregătite 40.000 de pahare, 1.000 feţe de masă, 4.000 tacâmuri, 1.500 sticle de vin spumos, 400 de pahare de şampanie, 330 de sticle de şampanie,  600 de recipiente de răcit sticlele, 1.330 sticle de bere, 2.000 sticle de apă mineral. Vor fi preparate 800 de supe gulaş, 1.800 de cârnăciori, 1.150 sadwich-uri, 700 prăjituri şi dulciuri.

Sala de bal va fi decorată cu 50.000 de flori. Balul va fi urmărit de 2,74 milioane telespectatori în Austria. La acest bal se estimează să se adune 3,4 milioane de euro, din care câştigul net este 1,1 milioane. Tot la capitolul “cifre” mai pot fi menţionate 100 de camioane pentru transport, 20 de ore de demontat şi 30 de ore de pregătirea sălii. Se vor monta 850 metri pătraţi de parchet în sala de bal, iar covorul roşu de la intrare se va întinde pe 30 de metri.

Preţuri la bal

Biletul de intrare la bal costă 250 euro, o lojă poate ajunge până la 18.000 euro, o sticlă de vin spumos – 158 euro, un pahar de şampanie – 30  euro, o pereche de cârnăciori – 9,59 euro, 3 scoici – 18 euro, un cokteil – 14 euro.

Traducere şi adaptare de Rodica Roşca, după ziarul Kurier de duminică, publicat la Viena, în 12 februarie 2012.

foto: www.turisteuropa.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.