Ziarul electronic al arădenilor

USL şi… frumoasa de pe autostrada adormită

silviu-ratiu211111112121111111111-150x15011311211Nu-i chiar aşa!

Liderii PSD – deopotrivă cei din Bucureşti, dar şi cei locali –  susţin, în continuare, o arie prăfuită pe care nu cred că vreunul din noi o mai crede.

Vezi Doamne, situaţia jalnică în care se află nişte lucrări extrem de importante pentru locuitorii judeţului, dar şi ai municipiului Arad, se datorează în exclusivitate fostei guvernări. Monstruoasa moştenire – cântec vechi, învechit de prea multă folosinţă şi, în context, cântat şi prost!

Am putea să admitem că oprirea lucrărilor a fost determinată, pe bună dreptate, de constatarea unor nereguli. Care nereguli au atras şi reacţia Comisiei Europene.

Numai că, uite, asta s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un an de zile! Şi nu pot crede că cei de la Consiliul Europei ne-au interzis orice măsură pentru deblocarea situaţiei.

De atunci ce s-a întâmplat?

Nimic! Dar chiar nimic. În afară de zgomotul de flaşnetă stricată al declaraţiilor date, la răstimpuri, de unii şi de alţii din conducerea USL.

Vorbe de clacă, mai bine şi-ar păstra energia pentru nişte lucruri folositoare.

Cum ar fi, de pildă şi în mod prioritar, găsirea unor soluţii eficiente care să facă lucrurile să funcţioneze.

Vezi bine, a trebuit să se refacă licitaţiile pentru autostradă. Aşa o fi, dar şi pentru acest soi de activităţi, sunt sigur, există posibilitatea de a lucra în mai multe „viteze”. O ştiu şi domnii din USL, o ştim şi noi.

Şi ce vedem?

Păi vedem că „viteza” aleasă de Guvernul Ponta pentru finalizarea autostrăzii Nădlac- Arad este, de acum, anecdotică, „tot pe loc, pe loc”. Sau, mai clar, deloc!

De mai bine de un an, proiectul stagnează, adică, nu se mai lucrează deloc. Povestea cu licitaţia e bună de spus babelor surde, pentru că, de proastă ce e, nici copiii n-ar înghiţi-o. S-a văzut de atâtea ori că, atunci când se vrea, licitaţiile pot fi făcute repede-repejor şi să nu fie nici contestaţie şi să fie alocate fondurile, iar „prietenii” să-şi poată vedea dorinţele împlinite. Ei, vezi, acuma nu se poate. De ce?

Unii spun că motivul ar fi modul cum au votat arădenii în decembrie trecut şi tare mă tem că au dreptate.

Şi ce dacă, până se va găsi un „câştigător” al licitaţiei, tot ceea ce s-a construit până anul trecut , bun – rău, se va duce pe apa sâmbetei. Nu se fac nici un fel de lucrări de conservare, asta a spus-o de mai multe ori presa şi nimeni nu a contestat!

Şi ce mai contează că, din această cauză, costul tronsonului în discuţie va ajunge la cote astronomice? Lucrările propriu-zise dar, mai întâi, lucrările de reparaţie a ceea ce a ajuns – sau, mă rog, va ajunge – ruină. Pe cine să intereseze un „amănunt” atât de nesemnificativ în ochii unui ministru de salon cum este Dan Şova?!

Revenind la chestiunea opririi lucrărilor, s-a spus – şi se strigă, acum, în gura mare – că ar fi vorba de o fraudă de milioane de euro.

Poate fi adevărat şi nu avem nici un motiv să ne îndoim că aşa şi este.

Dar, dacă este aşa, de ce nu auzim nimic de sesizarea DNA pentru ca cei vinovaţi –şi nu contribuabilul român – să plătească oalele sparte? De ce doar declaraţii sforăitoare, acuze peste acuze şi nimic altceva?!

Recapitulăm şi vedem că autostradaNădlac- Arad rămâne doar un vis frumos pentru arădeni – şi nu numai ! – că USL demonstrează că nu poate – dar, se pare, nici nu doreşte – să facă mai mult decât au făcut cei de dinaintea lor, că liderii locali ai USL, inclusiv parlamentari şi funcţionari guvernamentali pitiţi prin scaune comode, nu au nici o autoritate acolo, la Bucureşti, mărginindu-se să se umfle-n piept faţă cu administraţia locală (Consiliul Judeţean, Primărie) şi că nu au nici măcar luciditatea şi inteligenţa de a prelua, în propriul interes, acţiuni ale adversarilor (vezi recenta vizită a preşedintelui Băsescu în Arad).

În rest, să fim serioşi: cu declaraţii de gen, să aştepte arădenii sfârşitul mandatului USL şi să vadă câte măreţe realizări vor raporta actualii guvernanţi, atunci, aleşii noştri, nu avem ce face pentru că, am să le aduc aminte, autostrada aceasta ar fi fost întârziată – faţă de volumul de trafic ce se derulează pe acest tronson – şi de ar fi fost terminată prin anii ‘90!

Atunci când un ministru al Transporturilor ce răspundea la numele de Traian Băsescu ne râdea în nas spunându-ne să ne punem pofta-n cui de autostradă. Şi când, alături de domnia sa, la guvernare se aflau mulţi din cei care, astăzi, defilează sub flamurile USL!

Silviu Rațiu

August, 2013

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.