Ingrediente:
3 dovlecei medii
o ceapă medie
un căţel de usturoi
1/4 legătură pătrunjel
1/2 lămâie
3 linguri ulei
1/2 linguriţă sare
sare, piper
Mod de preparare:
Se curăţă dovleceii de coajă şi se taie în două pe lungime şi apoi în două pe lăţime. Se presaă cu sare şi se stopesc cu puţin ulei.
Se pun în tava cuptorului, cu tăietura în sus şi se coc la 200 grade C timp de 30-35 minute.
În uleiul încins se căleşte ceapa până se înmoaie bine de tot. Se adaugă usturoiul strivit şi pătrunjelul tocat fin şi se mai călesc împreună două minute. Dovleceii se scot într-o strecurătoare şi cu o furculiţă se presează uşor să iasă cât mai multă zeamă din ei. Se lasa apoi la scurs 10 minute, timp în care se vor răcori.
Se toacă dovleceii cu tocătorul lat de vinete până se fac pastă. Se adaugă ceapa, puţin piper negru măcinat şi sarea afumată şi se omogenizează.
Se drege salată de sare şi se adaugă suc de lămâie după gust. Se pune la răcit înainte de servire.
sursa: e-retete.ro