Ziarul electronic al arădenilor

Să iertați domnule ministru Wolfgang Schäuble…

sr editWolfgang Schäuble, (încă) ministrul de Finanțe al Germaniei, a ieșit recent în presă cu o declarație care, de nu ar fi aiuritoare, ar fi de râs!

Dumnealui, strâns cu ușa, se pare, de consecințele deciziilor șefei sale, a sugerat, nici mai mult nici mai puțin decât ca, de la nivelul Uniunii Europene, să se înființeze o taxă pe benzina consumată, iar sumele astfel adunate să fie cheltuite pentru „rezolvarea” problemei migranților.

Adică, peste tot ceea ce se adaugă la prețul de producție al unui litru de benzină – taxe, accize și alte minunății – atât la nivel European, dar și național, să mai suportăm încă o taxă din care să fie subvenționate plățile care merg – în special în Germania – către migranți, sub formă, în principal, de alocații și ajutoare sociale.

La auzul unei astfel de știri, ajungi să zici că, se pare, domnul ministru a lipsit din sfera realității în vara acestui an, atunci când șefa dumnealui, Angela Merkel, făcea declarațiile care au declanșat puhoiul: „Germania este pregătită să primească cel puțin 800.000 de migranți. În fiecare an!”.

Atenție: Germania – și nu altcineva – este pregătită! Germania îi invită pe migranți și nu altcineva.

(Lucru de altminteri de un bun simț de care chiar și doamna Merkel este, încă, în stare: cum să faci invitații în numele altcuiva și mai ales fără să-l fi întrebat dacă o fi fiind de acord?!)

Să nu fi auzit domnul ministru aceste cuvinte?

Da, cei peste un milion de migranți despre care există date – plus-minus câți or mai fi neînregistrați nicăieri – sunt „invitații” doamnei Merkel.

Ei sunt cei care afișau, în vară – după susamintitul discurs -, pancarte imense cu „We want in Germany!”.

Ei sunt cei care se băteau cu polițiști de frontieră de pe traseul lor către Berlin, reproșându-le, și atunci, că nu sunt respectați pe măsura calității lor de „invitați speciali”.

Și ei sunt cei care le-au aruncat în față polițiștilor din Koln replica halucinantă: „Vezi cum te porți cu mine, respectă-mă căci eu sunt invitatul doamnei Merkel!”.

Ei sunt cei față de care, aceeași doamnă Merkel și-a asumat un angajament solemn, undeva prin decembrie trecut, atunci când a spus răspicat că „Germania este pregătită să rezolve problema, pentru că Germania este puternică!”.

Pentru acești „invitați” ar urma să plătim – români, unguri, polonezi, bulgari, slovaci și toți ceilalți – „taxa Schäuble”.

Să nu uităm că, cei ce s-au risipit prin alte țări ale Europei de Vest reprezintă, să fim de acord, cantități neglijabile.

Ca să nu vorbim de faptul că acolo, în respectivele țări (Danemarca, Suedia etc), guvernele acelor țări au găsit soluții pentru gestionarea situației. Chiar că ele nu au formulat „invitații” publice. Și fără să ceară te miri ce „taxe”!

Domnul ministru Wolfgang Schäuble pare să omită un lucru esențial atunci când caută să ne vâre pe gât taxa pe benzină și anume că ea ar urma să afecteze buzunarele tuturor europenilor și nu doar ale celor asupra cărora, până una-alta, își poate exercita puterea Guvernul Merkel. Adică a germanilor.

Cei în numele cărora doamna Angela și ministrul domniei sale pot face declarații. Și numai al lor.

De la o vreme încoace, dar mai ales din vara fierbinte – poate prea fierbinte pentru unii – a anului ce tocmai s-a încheiat, tot mai muți politicieni de top din Europa de Vest manifestă niște simptome ciudate, cărora nici nu știi ce fel de conotații să le dai.

Îi auzi delirând de parcă fiecare din ei ar avea statut de șef absolut asupra întregii Europe, de ca și cum li s-ar fi încredințat – cum-necum – puteri de viață și de moarte peste toți supușii Bătrânului continent.

Iar dacă, cumva, ar îndrăzni cineva să ridice glasul – vezi inclusiv cazul președintelui Johannis – să te ții insinuări și, culmea, amenințări. Directe, rostite printre dinții strânși, fără perdea, că deh, tactul diplomatic nu se mai poartă.

Cert este că aceste manifestări ar trebui curmate în vreun fel.

Dacă nu altfel, ar trebui, să iertați domnule Schäuble și compania, să facem cumva să le deschidem ferestrele birourilor de unde își lansează, pe bandă rulantă, ideile bolnave. Să li se mai aerisească mințile înfierbântate. Măcar atât.

Până ce nu va fi prea târziu.

Până ce nu se va fi produs ireparabilul!

Silviu Rațiu

Ianuarie, 2016

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.