Ziarul electronic al arădenilor

17 ianuarie

1749: Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Transilvania. Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.

1821: A fost redactat “Cererile norodului românesc”, document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme.

1906: În baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și “brevete de importații”.

1912: Robert Falcon Scott, capitan în armata britanică, atinge Polul Sud, la o lună după norvegianul Roald Amundsen

1933: Noua reducere a salariilor și a pensiilor cu 10-12,5% (a treia “curbă de sacrificiu”), aprobată de Parlament la 13 februarie 1933

1946: Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, și adoptă principiile de funcționare ale acestui organism internațional.

1975: Bob Dylan lansează “Blood on the Tracks”, considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui

1991: Helmut Kohl este reales în funcția de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.

1991: Harald al V-lea devine rege al Norvegiei la moartea tatălui său, Olav al V-lea.

1998: Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de catre Paula Jones, este audiat sub jurămînt timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA cînd un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.

1999: Ultimatumul greviștilor din Valea Jiului: dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, refuză.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.