Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Schimbarea la față

sr editDupă ce, în vară, ieșea pe toate canalele de televiziune, adresând invitații publice oricui avea chef să se pripășească în Germania – să fim serioși, un pașaport sirian, chiar scump, se găsea la tot pasul ! – iată că doamna Merkel o dă la întors.

Dar nu oricum!

Mai întâi a fost uriașul scandal cu Revelionul din fața Domului din Koln.

Campioană a democrației și a libertății de exprimare, doamna Merkel și ai săi au pus pumnul în gura presei și au tăcut mâlc vreme de 4 sau 5 zile, doar-doar s-o așterne praful peste cele petrecute acolo.

Spre mirarea lor, au aflat – și ei – cu ocazia asta, că în era comunicației globale nu mai există covor sub care să poți arunca murdăria și el s-o poată acoperi.

A ieșit dandana mare, iar efectele continuă să se propage. Peste toată Europa. Tot mai multă lume – dar mai ales tot mai mulți germani – își arată nemulțumirea. Și nu oricum, ci cu glasul tot mai ridicat și cu gesturi tot mai hotărâte.

Încercând să dreagă busuiocul – în vară spusese că toți refugiații din zonele de război, dar mai ales sirienii, sunt bineveniți în Germania – doamna Merkel a aruncat pe piață o știre potrivit căreia, din investigațiile efectuate ar fi rezultat că cei mai mulți scandalagii – în Koln și aiurea în Germania – ar fi migranți din Africa de Nord: Maroc, Algeria etc. Nicidecum sirienii, sărmanii de ei.

De unde investigații oare, că la conferințele de presă reprezentanții poliției germane – câți au avut curajul să iasă în public – dădeau extemporale din „arta tăcerii cu zâmbetul pe buze”, tipică pentru situațiile în care, ori nu ai ce, ori nu ai voie să spui ceea ce ai putea să spui.

Deci, încă un neadevăr, alături de alte zeci sau sute, colportate exclusiv cu scopul de a justifica decizii aiurea, de a acoperi mizerii care, tot adunându-se, au ajuns să pună în pericol însăși stabilitatea și coeziunea Uniunii Europene.

Ca să nu mai vorbim că din celelalte țări vest-europene unde au fost înregistrate agresiuni ale migranților împotriva populației locale, în special a femeilor, nu a fost confirmată, de nici o culoare, informația cu presupuși agresori selectați numai dintre nord-africani!

Cu toate acestea, iată ce a apărut de câteva ceasuri pe fluxurile de informații: presată, se pare, (și ) de primul ministru al Landului Bavariei – o persoană care și-a păstrat dreapta judecată pe tot parcursul acestei nebunii -, doamna Merkel a luat decizia de a trece la expulzarea în regim de urgență a unor migranți „ilegali” din Germania.

Asta, de ca și cum ar exista, de la puhoiul din vara lui 2015, migranți „legali” în acea țară. Să nu uităm de imaginile cu grămezile de pașapoarte abandonate la granițele statelor pe unde sutele de mii de migranți și-au pornit marșul asupra Berlinului: cele mai multe erau de orice altă naționalitate, numai siriene nu.

Dar, curios, în Germania cei care au ajuns, ca după o vizită la renumita spălătorie chimică „Lebăda”, aveau numai pașapoarte siriene. Toți. Sau aproape toți.

Bine, dar atunci, de unde au apărut „infractorii” nord-africani”. Să nu fi știut ei de afacerea cu pașapoartele siriene? Ori, să nu fi avut destule resurse pentru a le procura?!

De ce trebuie să plece nord-africanii din Germania? Și de ce numai ei?

Cum va explica doamna Merkel, când o fi să dea niște răspunsuri – anul 2016 este an electoral și la dumneaei acasă! -, că Germania – autodeclarată a fi una din campioanele democrației neo-liberale – încalcă cu bocancii principiul nediscriminării și al egalității în drepturi a tuturor oamenilor?

Migranți sau nu, sirieni sau nord-africani, nu contează!

Pentru că, dacă e să judecăm lucrurile cu mintea limpede, situația se prezintă în felul următor: și unii – nord-africanii – și ceilalți – sirienii și așa zișii „sirienii” (cei mai mulți din cei ajunși vara trecută în Europa de Vest) au același statut și anume de migrant.

Iar dacă vorbim despre migranți, se știe care este regimul legal al acestora, consacrat prin legi internaționale, oriunde ar fi și de oriunde ar veni.

Până la rezolvarea situației lor legale, ei nu pot fi expulzați. Nicicum. Oricât și-ar dori, așa, peste noapte, doamna cancelar.

Și totuși, de ce, atunci, numai nord-africanii!?

Doamna cancelar s-a schimbat la față. Pentru unii – mumă, pentru alții…

Oricum ar fi, însă, de înroșit, tot ar trebui să i se înroșească obrajii. Măcar atât!

Silviu Rațiu

Ianuarie, 2016

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.