Ziarul electronic al arădenilor

Punct şi de la capăt. Ca pe vremuri, Pilat din Pont

Decizia Curţii Constituţionale ridică valuri iluzorii pe o scenă politică şi aşa năucită de caniculă.

În loc să taie coada pisicii – aşa cum ne-am fi aşteptat şi cum se tot căinează că ar dori să facă, dacă ar fi lăsaţi – judecătorii Curţii au decis ….să se spele pe mâini. Ce s-ar fi făcut purtătorii de robe purpurii de n-ar fi existat Pilat din Pont? Nefericitul.

În realitate, socotelile lor sunt supărător de străvezii.

Au cerut refacerea listelor electorale cu un scop clar: referendumul organizat pe baza unor liste greşite trebuie anulat. Cu nişte liste eronate nici nu se poate pune problema validării lui. Pentru că validarea pune în discuţie, în mod tehnic, problema îndeplinirii cerinţelor legale în condiţiile în care premisele sunt, la rândul lor, realizate.

Dar, dacă listele electorale – una din premisele legalităţii referendumului – au fost greşite, fapt mai mult decât evident, este clar că tot restul este iluzie. Adică, ceea ce a pornit pe baza unui act nul, este, la rândul său, lovit de nulitate.

Cu alte cuvinte, referendumul va fi anulat. Nu invalidat!

O astfel de rezolvare echivalează cu aruncarea pisicii moarte în grădina celuilalt.
Cine să fie „celălalt”?

Simplu: Parlamentul.

Curtea Constituţională va decide că referendumul este nul şi nimic mai mult. Pentru că nu poate hotărî mai mult. Adică, se ştie acest lucru, Curtea Constituţională nu poate decide ca referendumul să se reia.

Acest lucru aparţine exclusiv Parlamentului.

Iată de ce CCR va anula referendumul.

A-l invalida ar însemna să-şi asume o imensă responsabilitate. Pe care cei nouă nu au nici gând să o facă.

Ei se vor spăla frumuşel pe mâini şi chiar dacă noi, cei peste 8 milioane, vom vedea că le-au rămas murdare, decizia se va fi mutat deja pe umerii altora. Senatori, deputaţi – o lume pestriţă în care curajul civic este, de asemenea, în mare suferinţă.

Silviu Raţiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.