Ingrediente:
Aluat
1/2 kg făină
o lingură de oțet
o ceașcă apă rece
două linguri ulei
o lingura de sare
Umplutura:
un kg. de verdețuri spanac
andive
știr
o ceașcă de mărar și pătrunjel tocate mărunt
10 fire de ceapă verde
două fire de praz medii
o ceașcă de arpacaș
sare, piper
ulei
Mod de preparare:
Într-un castron se pun făina, uleiul, sarea și oțetul. Se amestecă bine, se adaugă apa, se frământă pâna ce se obține un aluat moale care se lasă să se odihnească cel puțin o oră. Se împarte aluatul în bulgări de mărimi egale și se întind mai multe foi de dimensiunea dorită pe o suprafață presărată cu făină.
Verdețurile se spală, se taie mărunt, se amestecă cu prazul și ceapa și se freacă cu sare. Se adaugă pătrunjelul, mărarul, piperul, sarea, uleiul și arpacașul, amestacându-se bine.
Într-o tavă unsă cu ulei se întind patru foi și se pune jumătate din verdețuri.
Peste compoziție se așează alte două foi, se toarnă restul de umplutură și deasupra se întind alte cinci foi. Ultima foaie se unge foarte bine cu ulei și se taie plăcinta în porții pătrate sau în romburi.
Se coace la foc mediu 60, 70 de minute până se rumenește.
sursa: Carte de bucate mănăstirești, Editura Sophia