Ziarul electronic al arădenilor

Mucenici moldovenești

Ingrediente:

Pentru aluat:

600 g făină

50 ml ulei

50 g margarină

100 g zahăr

50 g drojdie

200 ml apă călduţă

un praf sare

coaja rasă de la o lămâie

coaja rasă de la o portocală

două pliculete zahăr vanilat

Pentru sirop

300 g zahăr

coaja rasă de lămâie şi de portocală

300 ml apă

un baton vanilie

Pentru uns

50 g miere de albine

zahăr

Mod de preparare:

Margarina şi uleiul se pun într-un ibric să se topească, apoi se lasă câteva minute să se răcească la temperatura camerei.  Separat, se pregăteşte maiaua din drojdie, 1-2 linguri de zahăr, o parte din apa călduţă şi o lingură de făină. Maiaua se lasă câteva minute la dospit, timp în care restul de apă şi de zahăr se pun să fiarbă în câteva clocote.
Siropul se lasă la rece câteva minute şi, între timp, se cern 500 g de făină. Se face o gaură la mijloc şi se pun toate ingredientele şi se amestecă până se obţine un aluat ca cel de cozonac.

Aluatul se frământă bine, apoi se lasă să crească lângă o sursă de căldură. După ce a crescut, se presară făină pe o planşetă şi se întinde cu sucitorul. Se taie fâşii, se răsucesc şi se formează opturi. Se aşază în tava unsă cu ulei şi se mai lasă câteva minute să crească, apoi se coc la foc potrivit.

Mucenicii se ung cu miere şi se ornează cu zahăr sau cu nucă măcinată.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.