Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. Ministerul Transporturilor lovește din nou!

silviu-ratiu1-150x1501111111111După numeroasele cacialmale cu autostrăzi decolate spre nicăieri, cu evaporarea unui întreg sistem de cale ferată numit, în epocă și pe bună dreptate, „a doua armată a țării” – evident, pentru disciplină și performanță! -, după taxe și biruri ce ne-au făcut de râs în Europa și mute alte aiureli cu sau fără patent, acum vor, nici mai mult, nici mai puțin, decât să ne izoleze de restul Europei civilizate.

Și nu că n-ar fi reușit s-o facă, mai mult sau mai puțin, și până acum! Ne zbatem în coada clasamentului la tot ceea ce înseamnă infrastructură în domeniul transportului, un drum, cu trenul, din Arad, să zicem, până pe litoralul Mării Negre echivalează cu o provocare de dimensiunea (re)cuceririi Polului Nord, cursele interne de avion au dispărut, una câte una cu toate ca TAROM-ul ar avea nevoie de ele ca de aer și așa mai departe.

Iar acum, ce le veni băieților de la Transporturi?

Ei bine, și-au pus în gând să distrugă un fenomen născut odată cu automobilul și care, se pare, în alte colțuri de lume, va dispărea odată cu dispariția acestui mijloc de transport.

Autostopul!

De va fi să treacă propunerea legislativă avansată de cei de la Transporturi, adio autostop în România! Dar nu numai. Pentru că, de va fi adoptată legea și un șofer care va intra în România – venind de oriunde, cetățean român sau străin – și va avea proasta inspirație să ia în mașina proprietatea lui, unul sau mai mulți autostopiști, se va expune riscului de a pleca acasă chiar și fără mașină.

Pentru că amenda prevăzută de proiect nu va fi, nici mai mică, nici mai mare, decât 5.000 (da, cincimii!) de lei. Adică, mai pe înțelesul nostru, cincizeci de milioane de lei vechi. De persoană. Iei un autustopist, riști 5.000. Iei doi, te-ai pricopsit de o gaură în buget de 10.000 lei. Și așa mai departe.

În cine vrea să lovească ministerul?

După spusele lor, în cei ce efectuează transporturi de persoane ilegale. Adică fără să aibă autorizație și fără să elibereze chitanță.

Păcatele mele, dar să nu fie nici o altă posibilitate pentru asta decât dacă ne facem de râsul Europei. Și nu numai?!

Dacă nu ar exista în lumea-ntreagă, asociații, cluburi și tot felul de alte organizații de autostopiști, dacă mișcarea aceasta nu ar fi una globală și dacă prin ea nu s-ar oferi șanse și tinerilor fără venituri ori cu venituri modeste să vadă lumea, să cunoască popoare, să-și lumineze mintea și să devină, în felul acesta, mai buni, mai toleranți, mai deschiși la minte și la inimă, ai putea zice că oamenii de la Transporturi încearcă să pună frână unui fenomen propriu epidemiei de evaziune fiscală care sleiește de ani de zile trupul firav al economiei românești. Apoi, dacă, în alte părți, nu s-ar fi găsit – de multă vreme deja – soluții mai simple și mai eficiente pentru a combate inclusiv această formă de evaziune fiscală, ai putea zice că, sărmanii, nu au de unde învăța.

Dar așa?

Până să închei, zic și eu, așa, o vorbă: vin de la Oradea cu mașina „din dotare” și, să zicem, la Chișineu Criș, văd la marginea drumului o mamă cu un prichindel în brațe. Îmi face semn și-mi dau seama că stă acolo pentru că:

1) se grăbește să ajungă mai repede la o destinație despre care pot crede că ar fi și un medic pediatru

2) a pierdut trenul pentru că nu a avut cine s-o ducă pînă la gară – taximetre în Chișineu Criș nu știu să existe

3) ar vrea să încerce să iasă mai ieftin cu cheltuielile de drum.

Ce am să fac? Am să scot din torpedou exemplarul xeroxat al legii propuse de domnii de la Transporturi și am să-i spun să facă bine să se conformeze, așa cum și eu mă conformez?!

Ba bine că nu!

Cât despre mine, îi pot anunța de pe acum pe domnii care vor vota legea – dacă o vor vota – că eu unul n-am să mă conformez niciodată unei astfel de gugumănii inumane. Și vreau să mai văd și că se va găsi cineva să mă pedepsească dacă, oprindu-mă, vor descoperi în mașina mea o mamă necăjită, cu copiii ei, ori o femeie în vârstă care ar vrea să ajungă „la oraș” cu te miri ce treabă sau un bătrânel îmbrăcat în cel mai bun costum al lui și căruia îi va fi venit să facă o preumblare până undeva unde, ca să ajungă, are nevoie de mașina mea.

Ca să nu mai vorbesc de vreun grup de tineri cu rucsacuri burdușite, porniți în aventura vieții lor și care vor fi vrând să cunoască o țară minunată cum au auzit ei că este România dar nu au bani nici de Merțane, nici de avioane particulare ori helicoptere iar cu trenul, știu și ei că trebuie să pleci înainte cu un an ca să ajungi la destinație, în România.

Și voi face toate astea pentru că am să pot declara, așa cum o fac și acum: omul s-a născut liber și nimeni nu are dreptul să atenteze la acest drept al lui – Însuși Dumnezeu ni l-a dat! – în nici un fel și cu nici o justificare. Chiar că sunt niște amărâți de purtători de condei pe culuarele unui minister unde, se pare, e pe cale să se instaleze o noapte grea. Noapte minții!

Doamne, dă-le celor de la Transporturi, măcar mintea românului cea de pe urmă!

Silviu Rațiu

Iulie 2014

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.