Ziarul electronic al arădenilor

Hai la… boicot!

A strigat ca din gură de şarpe că nu-i corect. Drept urmare, Parlamentul i-a dat voie să se apere. Să plece şi să revină. Şi iar să plece din sală. Cu acelaşi zâmbet pe care l-a afişat şi-n noaptea cu “I-am ciuruit…”.

A cerut să se constate că ar fi un conflict între el şi Parlament, dar nu i-a mers. (Deşi, dacă e să fim corecţi, domnia sa a fost mai mereu în conflict cu Parlamentul, dar nu din vina Parlamentului).

A cerut să vină UE şi unii de acolo mai – mai că au şi venit. Noroc că acolo mai funcţionează cenzura bunului simţ şi oamenii s-au oprit. Mai cu seamă când au aflat că el i-a minţit. Pe faţă. Şi cu zâmbetul (lui) pe buze.

Apoi a cerut să i se pună camere de supraveghere în cabine, iar cei ce organizează referendumul au zis: ”Se face”.

A zis că va fi fraudă, dar nu a putut face nici o dovadă că acest lucru ar urma să se petreacă. Aşa cum fraude pare că au fost cu duiumul la alegerile pentru cel de-al doilea mandat!

A mai zis multe alte lucruri dar pare oamenii nu-l mai ascultă. Nu mai are public. Nici unde să mai facă baie. Baie de mulţimi.

Acum a apelat la una din ultimele cărţi. Nu-i vorbă, i se văd ieşind de sub mânecă. Lumea i-a învăţat trucurile şi nu mai marşează la ele.

Boicot! Nu ne vom duce la vot! Nu mergeţi nici voi la vot!

În fine, este dreptul lui să se apere. Chiar şi cu mijloace ce scot la lumină disperarea.

Ce surprinde, însă, la această chestiune este faptul că şi partidul domniei sale a ales să meargă pe drumul acesta. Un drum care duce direct în fundătură? În preajma alegerilor pentru Parlament?

Cu ce justificare vor ieşi cei din PDL mai spre toamnă – atunci când pentru ei, după cum se poate vedea cu ochiul liber, va fi o chestiune de “A fi sau a nu fi” – să îndemne oamenii la vot dacă acum, când tot în faţa urnelor suntem chemaţi, ei le spun celor care (încă) le-au rămas fideli, să nu –şi exercite acest drept. Cum te poţi revendica partid democratic dacă ajungi să ceri fidelilor tăi să renunţe la unul din gesturile ce ţin de însăşi esenţa democraţiei şi anume dreptul la vot? Cum te mai justifici ca făcând parte din familia Partidului Popular European – unul din partidele cel mai puternic ataşat ideii de democraţie în Europa – când tu ţi-ai arborat drapelul unui jihad sinucigaş în care arma principală este absenţa democraţiei?!

Preşedintele Traian Băsescu ştie că poporul pe umerii căruia a urcat de două ori la Cotroceni nu mai este alături de el. Că, în ipoteza că se vor prezenta la urne toţi cei ce vor cu adevărat să o facă, soarta sa este irevocabil decisă.

Şi-atunci, ca mare democrat ce este dar mai întâi ca brav căpitan de vas, ce face domnia sa?

Ştie că vasul se scufundă, dar nu vrea să meargă singur şi trage după el în adâncuri şi pe cei ce i-au rămas credincioşi. Chiar dacă, în felul acesta, semnează şi actul intrării în uitare a unui partid care l-a propulsat până în vârful piramidei.

Nu în ultimă instanţă, se mai pune o întrebare: să zicem că, urmare boicotului la care îndeamna PDL, referendumul nu va fi validat. Al cui preşedinte va mai fi Traian Băsescu după 29 iulie? Preşedintele boicotului?

Că bine am ajuns: preşedintele “jucător” nu mai vrea să… joace. Boicotează!

Silviu Raţiu

comentarii

2 Comments

  • bigone

    m-a pus dracul sa citesc si acest comentariu, dar, iar am citit un mare nimic, scris de unul la fel precum ceea ce … dezbate !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.