Ziarul electronic al arădenilor

Cu gândul la programul guvernului Ungureanu

Am auzit cu toţii ce fraze frumos elaborate şi subtil parfumate  au fost rostite sub titul  de „program de guvernare”. Începem să ne obişnuim, după câte guverne am năşit din 1990 încoace.

Promisiuni prezentate într-un ambalaj răsunând a patriotism de tarabă, de-ţi  dau lacrimile de emoţie şi, dacă îţi închizi pentru o clipă ochii, te şi simţi ajuns în sânul lui Avraam. Vine o pală de aer curat – văzându-te cu ochii închişi şi crezând că ai oarece ameţeli, sărmanul de tine, soţia a deschis geamul să aerisească – şi te trezeşti. Băiatul de pe sticlă îşi continuă discursul doct – trebuie să fim de acord că noul prim-ministru are şarm, dă bine cu figura lui de băiat cuminte, numai bun de pus, cu poză cu tot, la panoul de onoare – frazele curg la vale, dar gura de vărsare în marea de vorbe în care politicienii noştri ne-ar vrea înecaţi e deja înnămolită şi numai e unde se scurge atâta abureală. Aşa că te ridici din fotoliu, îţi torni un pahar de apă – sau îi strigi nevestei să-ţi paseze o bere din frigider – şi-ncepi să socoteşti.

Boc şi ai lui au avut câţiva ani la dispoziţie să-şi ducă la bun sfârşit promisiunile pentru îndeplinirea cărora onor Parlamentul portocaliu, plus „minorităţile”, i-au votat.

Şi n-au făcut-o! Vezi Doamne, ”a fost criză”. A picat din cer, ca un blestem, peste firavele lor fiinţe portocalii şi „minoritare”. Ei da, numai că, deşi a picat criza peste noi, ei nu au ieşit în faţa poporului să zică, fraţilor, la loc comanda, nu ne mai putem ţine de promisiunile alea aurite, tre’ să o dăm niţel la întors. Nu mult, dar uite că e de strâns cureaua şi e de tăiat pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale. Nu, au ţinut-o înainte cu ceea ce, în condiţiile crizei numai puteau îndeplini. Şi chiar că nici n-au îndeplinit. Dimpotrivă.

Cum spuneam, Boc şi ai lui au avut nişte ani la dispoziţie. Vreo trei. Ungureanu şi echipa de juniori au, realist vorbind, vreo 4 sau 5 luni. Nu ani, ci numai luni! Că  după aia, în prag de iarnă, vin alegerile parlamentare şi totul se va concentra pe organizarea lor. La cât e de mare miza, credeţi că vor mai avea ei timp de mizilicuri precum creşteri reforme cu bază solidă? Abia dacă or să aibă timp de nişte „mici” pomeni electorale…

Deci, 4 sau 5 luni, mari şi late! În timpul cărora, să nu uităm, mai vin se întâmplă să mai vină şi „localele”, unde va fi bătaie fraţilor şi încă una cu strigături. Şi când, hai să fim serioşi, pas de reforme şi alte prostioare de astea!

Dintr-un alt punct de vedere şi într-o analiză sumară, promisiunile din „programul” Ungureanu sunt aceleaşi cu promisiunile din „programul” Boc. Ai zice că au adoptat metoda, atât de dragă românilor, de „copy-paste”, după care au ieşit cu prospătura pe tarabă. Reforme peste reforme, dezvoltare năucitoare, luptă cu zmeii şi căpcăunii corupţiei, marş triumfal spre spaţiul Schengen şi câte şi mai câte. Abundenţă cât pentru un mandat plin şi încă unul tras la indigo.

Să-i credem naivi pe cei care formează majoritatea în Parlament şi să admitem că ei l-au crezut pe Mihai Răzvan Ungureanu şi promisiunile lui?! Să pardonaţi! Şi-atunci, de ce i-au votat dacă ştiu, la fel ca şi noi, că „bobocii” nu vor avea timp să facă nimic – sau aproape nimic – din ceea ce au promis, că vor fi trimişi înapoi, în bănci, la reciclare sau, şi mai rău, la munca de jos?!

(Cine crede că acest guvern va rămâne să conducă ţara şi după alegerile din noiembrie, se înşeală. Chiar de vor rămâne „portocaliii” să formeze guvernul –lucru de loc imposibil dacă ne gândim cine numeşte premierul şi ne uităm la cum scârţâie din balamale USL – şi chiar dacă preşedintele îl va desemna tot pe Răzvan Ungureanu ca premier, iar acesta va accepta să mai „tragă” o dată -, echipa cu care s-a aliniat acum la start nu va mai fi aceeaşi. Şi nici programul. Pe pariu!).

Până la urmă, lăsaţi-mă să mă-ntreb cu voce tare: dacă tot veni vorba, pentru ce i-a urcat preşedintele pe-aceşti iluştri anonimi în scaunele – mult prea înalte – din Palatul Victoria?!

Răspuns de 100 de puncte: desigur, pentru binele ţării, pentru bunăstarea şi viitorul luminos al poporului.

Care ţară? Care popor?

Geo R. Gică

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.