Ziarul electronic al arădenilor

Cozonac de post

Ingrediente:

400 g făină

un cub drojdie

250 ml lapte de soia

4-5 linguri de zahăr amestecat cu zahăr vanilat

Semințele de la o păstaie de vanilie

80 g margarina topită

1/2 linguriță de sare

50 g stafide înmuiate în rom

5-6 linguri de nucă măcinată amestecată cu zahar și cacao

Mod de preparare:

Punem laptele la încălzit. Pregatim o maia din drojdie, o lingură de zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț. Peste restul de lapte adăugăm vanilia și zahărul și lăsăm să fiarbă până se topește complet zahărul.

Într-un bol amestecăm 350 g făină cu sare și facem o adâncitură în mijloc. Adăugăm maiaua și laptele călduț și omogenizăm bine. La final adaugam 50 g margarină topită, apoi transferăm aluatul pe o masă de lucru tapetată cu restul de făină (cca 50 g) și frământăm bine până ce nu se mai lipește de mâini. Lăsăm aluatul la dospit timp de 40-50 de min. până își dublează volumul.

Frământăm aluatul dospit doar câteva secunde pentru a elimina aerul apoi îl împărțim în două bucăți egale.

Intindem fiecare bucată de cca 0,3 cm grosime și lungă cât tava de cozonac și o ungem cu margarina rămasă apoi presărăm nuca și stafidele. Rulăm strâns și împletim cele două bucăți.

Tapetăm o tavă de cozonac cu folie sau unt și făină și mai lăsăm cozonacul la dospit 20-30 de minute în tavă apoi îl coacem în cuptorul preîncălzit la foc mic timp de 50-60 de minute.

După ce se scoate din cuptor se unge cu puțină miere pentru luciu.

sursa: bucataras.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.