Ingrediente:
400 g făină
un cub drojdie
250 ml lapte de soia
4-5 linguri de zahăr amestecat cu zahăr vanilat
Semințele de la o păstaie de vanilie
80 g margarina topită
1/2 linguriță de sare
50 g stafide înmuiate în rom
5-6 linguri de nucă măcinată amestecată cu zahar și cacao
Mod de preparare:
Punem laptele la încălzit. Pregatim o maia din drojdie, o lingură de zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț. Peste restul de lapte adăugăm vanilia și zahărul și lăsăm să fiarbă până se topește complet zahărul.
Într-un bol amestecăm 350 g făină cu sare și facem o adâncitură în mijloc. Adăugăm maiaua și laptele călduț și omogenizăm bine. La final adaugam 50 g margarină topită, apoi transferăm aluatul pe o masă de lucru tapetată cu restul de făină (cca 50 g) și frământăm bine până ce nu se mai lipește de mâini. Lăsăm aluatul la dospit timp de 40-50 de min. până își dublează volumul.
Frământăm aluatul dospit doar câteva secunde pentru a elimina aerul apoi îl împărțim în două bucăți egale.
Intindem fiecare bucată de cca 0,3 cm grosime și lungă cât tava de cozonac și o ungem cu margarina rămasă apoi presărăm nuca și stafidele. Rulăm strâns și împletim cele două bucăți.
Tapetăm o tavă de cozonac cu folie sau unt și făină și mai lăsăm cozonacul la dospit 20-30 de minute în tavă apoi îl coacem în cuptorul preîncălzit la foc mic timp de 50-60 de minute.
După ce se scoate din cuptor se unge cu puțină miere pentru luciu.