Ziarul electronic al arădenilor

Scrisoare la început de an

Oriunde te-ai afla în seara aceasta, îți datorezi un răgaz de pace și de liniște.

Cât să te poți concentra numai asupra ta.

O meriți.

Mai mult, ți-o datorezi!

Să te lepezi de toate straiele de scuze, de ambiții, de frustrări, de prejudecăți, nemulțumiri, supărări și de câte altele – de care n-am dus lipsă și de care, fii sigur, n-ai să scapi nici mâine -, ca să te poți privi senin și să te vezi întocmai așa cum ești: o creație minunată.

Acuma e zvon de bucurie, Pământul tot se pregătește de un zbor avântat într-un roi nesfârșit de stele.

Muzici entuziaste învăluie zarea, dintr-un capăt la celălalt și, de-atâta veselie, parcă totul este mai ușor.

Așa și e!

Cumva, la cumpăna dintre ani, se-ntâmplă ceva și, preț de câteva ceasuri, e, totul, un soi de plutire.

Nu te-amăgi prea tare!

E doar schimbul pe care-l face Anul cel bătrân, cu cel ce-abia se dumirește cum e să-și depene timpul numărat și drămuit de Cel ce Este și de la care ne vin toate.

E momentul în care, mai abitir ca-n alte dăți, e bine să-ți promiți că vei face tot ce se poate ca să împlinești îndemnul înțeleptului: „Trăiește clipa!”

Trăiește în prezent, trăiește acum!

Ziua de ieri e trecutul – cu tot ce poate însemna lucrul acesta: amintiri, cu bune, cu rele dar mai ales cu imboldul de a lua cu tine numai ceea ce te poate mângâia, bucura, încălzi și întări în dorința de a-ți duce călătoria până la capăt cu demnitate.

Ia aminte, nu-ți pierde vremea cu ziua de ieri, decât în măsura în care ai ceva de învățaț din experiența zilei care a trecut; o dată pe An – uite-acum! -, fă-ți un „inventar” general să vezi dacă viața ta iese „pe plus” sau, dimpotrivă – caz în care e cazul să mai rămâi în loc preț de câteva minute si să te rogi ca Domnul să-ți ierte greșelile, rătăcirile, deciziile luate prea repede dar și ca El să te ajute să îți redesenezi pașii în viață în așa fel încât „la anul” bilanțul să fie mai bun!

Ai voie să faci toate astea sub umbra prelungă a unui orologiu – mă rog, să zicem că e o figură de stil, Salvador Dali ne-a învățat mai demult cum e cu timpul care se prelinge sau, mai exact, „ni” se prelinge – și-ți poți permite și o cupă cu șampanie.

Iar după ce-i vei fi fluturat anului ce trece batista de rămas bun, ia-ți inima în dinți și, sub semnul clipei, vezi dacă poți așterne pe coala albă a Anului ce vine, câteva dorinți, să le zicem, proiecte – iarăși îți spun, acum ai voie, e un prilej unicat.

Ce-ar fi, de exemplu, să începi cu aceea că, în 2019, să fii și mai mulțumitor – nu doar din vârful buzelo,r dar și prin semnul faptelor de fiecare zi.

Apoi, acționează; nu (mai) aștepta s-o facă alții pentru tine sau, mai rău, în locul tău. Fă roade! De toate felurile: din truda mâinilor tale, din sclipirea gândului tău. Nu te teme să pui mâna și să muncești. Doar lenea e – ar trebui să fie – o rușine. Nu uita: nu există muncă  „de sus” și muncă „de jos”.

Există doar MUNCĂ spornică și care aduce împlinire!

Caută părtășia aproapelui, a tuturor celor alături de care te-a așezat Dumnezeu în acest loc, fără nici o deosebire!.

Râzi mult și din toată inima! Doamne, ce minunată ar putea fi lumea asta, a noastră, dacă toți câți ne aflăm pe Pământ, ne-am întâmpina unii pe alții cu un zâmbet venind din inimă?! Chiar și atât!

Iubește-l pe aproapele tău, la modul cel mai concret, al faptelor, nu doar al vorbelor meșteșugite!

Fă binele! Dar ține minte, numai un om care iubește în Christos poate și știe să facă binele!

Mai e puțin și mâine va fi azi!

Îmbrățișează-ți aproapele, fă-o cu inima curată și plină de dragoste, ridică-ți cupa cu șampanie și dă semn vieții tale că o vrei mai luminoasă, mai bogată, mai avântată și mai plină bucurie!

Nu-ți fie teamă să zici, cu toată puterea și cu zâmbetul pe buze: „Bine-ai venit, 2019!

La mulți ani!

Silviu Rațiu

31 Decembrie, 2018

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.