Ziarul electronic al arădenilor

Regenerarea urbană din Piața Catedralei, atacată în instanță de Prefectură

Prefectura Arad a atacat în instanță hotărârea aprobată în Consiliul Local Municipal prin care municipalitatea intenționează să transforme Piața Catedralei în zonă pietonală, după ce a constatat că aceasta „a fost adoptată cu încălcarea normelor de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative“. 

Prin intermediul unui comunicat de presă, Prefectura Arad a informat, joi, că „prefectul județului Arad, în urma exercitării controlului de legalitate cu privire la Hotărârea nr. 365 din 21.09.2018 a Consiliului Local Municipal Arad, a constatat că aceasta a fost adoptată cu încălcarea normelor de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative, potrivit Legii 24 din 2000“.

„Drept urmare, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Arad – Secția Contencios Administrativ și Fiscal o acțiune în contencios administrativ având ca obiect anularea acestei hotărâri. Anterior înregistrării acțiunii în contencios, a fost purtată o corespondență cu Primăria Municipiului Arad prin care s-a solicitat supunerea în atenția Consiliului Local Municipal Arad, în ședință publică, a observațiilor formulate cu privire la HCLM 365/2018 în vederea reanalizării acesteia prin prisma normelor de tehnică legislativă. Conform răspunsului primit din partea Primăriei Municipiului Arad, comisiile de specialitate din cadrul CLM Arad au luat act de solicitarea Instituției Prefectului – Județul Arad fără ca mai apoi să fie operate modificările solicitate asupra HCLM 365/2018“, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Arad.

Conform sursei citate, HCLM 365/2018, în titlul său, aprobă modificarea și completarea HCLM 41/2014 cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad”, însă în dispozitivul său nu indică în mod expres în ce constă modificarea și completarea HCLM 41/2014 prin nominalizarea textului vizat și prin utilizarea sintagmei „se modifică și va avea următorul cuprins:”, urmată de redarea noului text, în conformitate cu dispozițiile art. 59 alin. 1 și 2  din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative.

De asemenea, spun cei de la Prefectură, HCLM 365/2018 nu este motivată în fapt, întrucât în preambulul hotărârii nu s-a arătat motivarea reglementării potrivit dispozițiilor art. 43 alin 1 din Legea 24/2000 iar expunerea de motive a inițiatorului proiectului de hotărâre, primarul municipiului Arad, nu reprezintă o veritabilă motivare a proiectului de hotărâre, nefiind învederate considerentele pentru care se impune modificarea și completarea Studiului de fezabilitate inițial aprobat prin HCLM 41/2014.

„Acțiunea în contencios administrativ a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Arad, situație în care HCLM 365/2018 este suspendată de drept până la soluționarea definitivă a cauzei, potrivit dispozițiilor art. 3 alin 3 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ“, se mai menționează în comunicatul de presă.

„Exercitarea controlului de legalitate al actelor emise de consiliile locale este una din atribuțiile fundamentale ale Instituției Prefectului și o activitate pe care o tratăm foarte serios. Emitenții acestor acte trebuie să respecte în mod strict normele prevăzute de legislația în vigoare, lucru ce nu s-a întâmplat în cazul hotărârii față de care am formulat acțiunea în contencios administrativ. Rolul nostru este de a verifica strict legalitatea acestor hotărâri, atribuție pe care țin să o îndeplinim întodeauna cu profesionalism”, a declarat prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

În cursul zilei de miercuri, primarul Gheorghe Falcă a anunțat că municipalitatea arădeană așteaptă oferte pentru transformarea Pieței Catedralei într-o zonă pietonală și pentru o nouă piață agroalimentară, unde vor fi mutați comercianții.

CITITI SI: Primăria așteaptă oferte pentru transformarea Pieței Catedralei în zonă pietonală

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.