Ziarul electronic al arădenilor

Primăria așteaptă oferte pentru transformarea Pieței Catedralei în zonă pietonală

Municipalitatea arădeană așteaptă oferte pentru transformarea Pieței Catedralei într-o zonă pietonală și pentru o nouă piață agroalimentară, unde vor fi mutați comercianții.

Primarul Gheorghe Falcă a anunțat, miercuri, că, în aceste zile, sunt așteptate ofertele pentru proiectarea şi execuţia reamenajării Pieței Catedralei şi a reabilitării clădirii de pe strada Ioan Rusu Şirianu, unde comercianţii din actuala piaţă îşi vor desfăşura activitatea „în cele mai bune condiţii“.

Conform celor afirmate de primarul Aradului, lucrările propuse în cadrul proiectului de regenerare urbană Piaţei Catedralei presupun atât reconfigurarea peisagistică a viitoarei zone pietonale, cât şi amenajarea unei parcări subterane.

Municipalitatea şi-a propus amenajarea unui canal cu apă lung de 150 de metri, cu fântână arteziană, care să aducă aminte de forma râului Mureș,  realizarea unui sistem de iluminat exterior (general) al pieței, pavarea zonei cu piatră de culori diferite, amenajarea de alei pietonale, căi de acces și zone verzi.

„Vor fi montate 23 de bănci, tot atâtea coșuri de gunoi, șase suporturi pentru biciclete și trei cișmele. În total, conform studiului de fezabilitate, vor fi 12.000 de metri pătrați de dale de piatră de culori diferite, 680 de metri pătrați de spațiu verde, 150 de metri pătrați de luciu de apă și 15 locuri de parcare la nivelul solului, la care se adaugă cele 261 de locuri prevăzute de parcarea subterană“, a explicat Falcă.

Proiectarea se va face în maxim 120 de zile de la data începerii, notificată prin Ordin Administrativ, iar termenul de execuție a lucrării va fi de 24 de luni de la momentul obținerii autorizației de construire.

„Aşa cum am promis piaţa agroalimentară de pe strada Ioan Rusu Şirianu va fi finalizată anterior demarării lucrărilor din Piaţa Catedralei. Astfel, activitatea comercianţilor nu va fi afectată în niciun fel. În acest moment suntem în procedura de licitaţie pentru a obţine proiectare şi execuţie în ceea ce înseamnă regenerarea Pieţei Catedralei. În paralel vom lucra pentru a realiza o piaţă agroalimentară pe strada Ioan Rusu Şirianu, la aproximativ 125 metri distanţă de actuala piaţă”, a mai spus Gheorghe Falcă.

Conform administrației locale, amenajarea şi punerea în valoare a Pieţei Catedralei și construirea unei parcări subterane presupune o investiţie a municipalităţii în valoare de aproximativ 30 milioane de euro.

„Cu toate că piaţa agroalimentară va fi relocată în zona străzii Rusu Şirianu, se intenţionează păstrarea în spațiul respectiv a unei piețe ambulante, care va funcționa o dată pe săptămână, sâmbăta, de dimineață, până la ora 15.00. De asemenea, se vor mări suprafeţele destinate pietonilor, până la maxim funcţional, şi se va realiza o strânsă legătură pietonală între piaţa studiată, strada pietonală Meţianu, Parcul Reconcilierii româno – maghiare şi Parcul Turnului de Apă“, a anunțat, anul trecut, Primăria Arad.

Anul trecut, în luna iunie, într-o ședință ordinară a Consiliului Local al Municipiului Arad, a fost supus votului proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţia tehnico-economice faza DALI şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare clădire spaţii comerciale str. Ioan Rusu Şirianu”.

Proiectul a fost aprobat la limită, întrunind 12 voturi „pentru”, consilierii PSD-ALDE şi consilierul independent Marin Lupaş fiind cei care s-au opus amenajării unei pieţe agroalimentare pe strada Ioan Rusu Şirianu nr. 6 A, unde municipiul Arad deţine în proprietate privată un teren de 1.159 mp și unde să fie mutați comercianții.

Termenul până la care firmele interesate să execute lucrările pentru reamenajarea Pieței Catedralei pot depune ofertele în cadrul licitaţiei este 20 martie, iar criteriul principal de stabilire a câştigătorului va fi preţul cel mai mic.

Antreprenorul care va prelua execuţia lucrărilor va avea un termen de 28 de luni pentru ca şantierul să fie complet închis.

CITITI SI: Regenerarea urbană din Piața Catedralei, atacată în instanță de Prefectură

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.