Ziarul electronic al arădenilor

Raport. Numărul cazurilor de violenţă domestică în Arad s-a triplat

Numărul cazurilor declarate de violenţă domestică în judeţul Arad s-a triplat, în 2018, faţă de anul anterior, iar toate victimele care au solicitat sprijin specializat sunt femei.

Datele apar într-un raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad.

Conform raportului, anul trecut s-a constatat o creştere semnificativă a situaţiilor în care femeile au fost agresate de partenerii de viaţă.

„Au fost semnalate la DGASPC Arad 28 de cazuri în anul 2018, faţă de 10 cazuri de violenţă domestică câte au fost sesizate oficial în anul 2017. Din numărul total de femei abuzate, femei singure sau multe având copii, în 12 dintre cazuri instituţia a oferit găzduire acestora pe o perioadă între 90 şi 180 de zile, iar în 16 dintre situaţii au fost oferite servicii specializate de consiliere psihosocială sau juridică“, se arată în raport.

Specialiştii spun că raportarea mai multor cazuri ar fi efectul promovării drepturilor victimelor violenţei domestice şi a posibilităţii solicitării ordinului de protecţie.

Potrivit DGASPC Arad, în judeţ au fost intensificate campaniile de promovare şi informare cu privire la serviciile specializate oferite.

„Colaborarea cu instituţiile abilitate, respectiv Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Serviciile de Asistenţă Socială din cadrul primăriilor, dar şi alte instituţii implicate în protecţia şi recuperarea persoanelor victime ale diferitelor forme de abuz, asigurarea unor standarde înalte de intervenţie, cât şi formarea continuă a personalului care activează în serviciul specializat din cadrul DGASPC Arad – Serviciul Intervenţie în Regim de Urgenţă, Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă Domestică, reprezintă pentru instituţia noastră un obiectiv clar, de la care nu ne abatem“, a menţionat directorul general al DGASPC Arad, Erika Stark.

Instituţia iniţiază în această perioadă întâlniri în toate zonele din judeţ cu scopul elaborării unei noi proceduri de lucru care reglementează intervenţia de urgenţă la nivel local în cazurile de violenţă domestică. Din echipa mobilă fac parte, pe lângă asistenţii sociali, şi poliţişti.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.