Zeci de primari din Arad au cerut autorităţilor centrale, în cadrul unei întâlniri la care a participat şi conducerea Transgaz, ca magistrala din judeţ să fie extinsă cât mai repede, astfel încât localnicii să beneficieze de resursele existente, cu atât mai mult cu cât există perspectiva extragerilor din Marea Neagră în următorii ani.
Prefectura Arad a găzduit, vineri, o întâlnire între conducerea Transgaz, primari din judeţ şi parlamentari, fiind dezbătută problema extinderii reţelei de distribuţie din zonă, în condiţiile în care doar 20 la sută din populaţia judeţului beneficiază în prezent de gaz.
La discuţii au fost reprezentate jumătate dintre cele 78 de primării din judeţ, iar edilii locali au cerut ca responsabilii să urgenteze extinderea sistemului de distribuţie în judeţ. Primarii au spus că, în perspectiva exploatării resurselor de gaz din Marea Neagră, consumatorii români trebuie să aibă prioritate la consum.
Edilii locali s-au plâns că, din cauza lipsei gazului, ani de zile au pierdut investitori, iar dezvoltarea a fost limitată.
Pentru a se putea extinde reţelele, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, prezent la întâlnire, le-a cerut edililor să se constituie în ADI (Asociaţie de Dezvotare Intercomunitară), pentru a face demersuri comune. Până acum, însă, doar primării de pe Valea Crişului Alb s-au constiuit în ADI, în timp ce localităţile de pe Valea Mureşului, urmează să înfiinţeze o astfel de asociaţie sau să adere la cea existentă. Ulterior, primăriile vor trebui să elaboreze studii de fezabilitate privind distribuţia locală de gaz sau un singur studiu la nivel de ADI care să cuprindă toate localităţile membre. În baza informaţiilor colectate de la administraţiile locale, Transgaz va putea să elaboreze studiul de eficienţă economică.
„Prin Arad trec principalele conducte de transport din partea de vest (…) România are resurse de gaz care vor intra în exploatare, dar în primul rând trebuie consumat la noi în ţară, prin racordarea localităţilor. În România se consumă 35 de milioane de metri cubi de lemn la încălzire, vedem cu toţi poluarea la coşurile de fum. Lemnul devine tot mai scump, gazul metan pentru următorii 40 – 50 ani e sursa de energie cea mai puţin poluantă“, le-a transmis directorul Transgaz primarilor.
Directorul Exploatării Teritoriale Arad, Ionel Alexandru, a cerut ca „toţi primarii să gândească unitar, să dea drumul la constituirea acestor asociaţii intercomunitare“, pentru a se putea trece la următorii paşi.
Una dintre solicitările Transgaz a fost ca primăriile să facă o estimare cât mai corectă a consumului, pentru a se putea face o dimensionare potrivită a conductelor ce vor fi instalate. Participanţii au fost însă surprinşi să afle că, potrivit unui studiu realizat deja pentru oraşul Lipova, care are în jur de 10.000 de locuitori, consumul a fost estimat la 10.800 de metri cubi pe oră, în condiţiile în care un oraş precum municipiul Arad, cu tot cu zonele industriale, consumă iarna 30.000 de metri cubi pe oră, iar vara, doar 5.000 de metri cubi.
În urma discuţiilor, primarii au aflat că vor mai dura aproximativ trei ani până la începerea efectivă a lucrărilor de introducere a conductelor, din cauza procedurilor care urmează să fie parcurse, iar locuitorii vor avea gaz cel mai devreme peste cinci ani.
sursa: Agerpres