Ziarul electronic al arădenilor

PUNCT ŞI DE LA CAPĂT: Sfatul înţelepţilor – Ziua întâi

Sunt onorat să mă număr printre cei pe care primarul Gheorghe Falcă i-a invitat să facă parte din „Board”-ul oraşului, organism pe care am îndrăznit să-l numesc “Sfatul înţelepţilor”. (Nu pentru că aş avea pretenţia că numai noi am putea aspira la un asemenea statut. Cum spunea, de altfel, domnul primar, este mai mult decît sigur că oraşul acesta are mult mai multe resurse decît am putea bănui).

Silviu Raţiu

E pur si simplu o opţiune pentru denumirea unui organism creat dintr-o nevoie pe care îndrăznesc să cred ca primarul Gheroghe Falcă şi echipa domniei sale a resimţit-o în mod sincer: nevoia de a asculta glasul cetăţii, aşa cum este el, necenzurat de opţiuni politice, neîndiguit de partizanat şi interese meschine.

Pentru că „Board”-ul municipiului va fi un organism bazat pe voluntariat 100%, pe detaşare declarată de aparteneţe partinice, pe aderare cu totală bună credinţă la ideea de a te pune în slujba binelui public fără nici un gând ascuns ori dorinţă de câştig, altul decât preţuirea celor din jur.

Cel puţin aşa îmi place să cred. Că ne-am adunat acolo din dorinţa exclusivă de fi folositori, în primul rând în calitatea noastră de “simpli cetăţeni”. Şi doar după aceea pentru că am avea tot felul de competenţe, diplome şi certificate de merit.

Ideea unui astfel de „Board” nu este nouă. În lumea civilizată aproape nimic nu se petrece fără a fi consultat „Board”-ul. Care, aşa cum spuneam, e un fel de sfat al înţelepţilor. Unii dintre ei sunt chemaţi să ia decizii, alţii sunt doar consultaţi. Iar părerea lor, atâta câtă e, contează. (Aşa cum sper, în modul cel mai sincer, să conteze şi părerea celor ce, abia ce ne-am adunat. Altminteri, o altă formă fără fond, la ce ne-ar folosi!?).

Ce mi se pare demn de relevat este faptul că, în lumea aceasta pusă pe alergat, cineva s-a gândit că n-ar strica să ne mai şi oprim câteodată. Iar dacă ne oprim, să n-o facem pur şi simplu, ci să mai şi stăm de vorbă. Dar nu doar ca să ne treacă timpul. Că de aia sunt înţelepţii aşa cum sunt. Că nu-şi dau drumul la gură doar ca se se audă vorbind. Dacă tot o rostesc, vorba lor are greutate. Şi lasă urme. De cele mai multe ori, cu folos.

Cu gândul acesta am şi pornit la drum. Nădăjduiesc, cu toţii.

Să încercăm să fim un loc unde gândul să poată fi auzit. Iar dacă tot îl auzim, să şi încercăm să-i dăm o formă. Cât mai concretă, mai plăcută dar mai ales, mai uşor de transpus în viaţă.

Ce folos de cel care moare visând!? Duce visul cu el şi nimeni nu ştie câtă bucurie s-a pierdut odată cu visul neîmplinit.

E bine că a luat fiinţă acest sfat al înţelepţilor?

Sunt sigur că e bine.

Cu condiţia ca, noi, cei care ne-am întrunit în numele acestui “sfat” să şi vrem să facem ce ne stă în putinţă pentru a-i da un rost.

Sunt nume cunoscute, sunt competenţe şi performanţe în „Board”-dul abia constituit. Nu-i rău. Şi lista nu-i, nici pe departe, încheiată. Sau nu ar trebui să fie. Atunci când e vorba să faci binele, nu aştepta să fii înscris pe vreo listă! Vorba unuia dintre cei adunaţi la sfat: să faci binele nu-i o chestie de drept de autor! (Sau nu ar trebui să fie…Părearea mea….)

Ceea ce cred, însă, că e cel mai important e că toţi câţi suntem acolo să nu uităm că, în primul rând, trăim în Cetate şi că, în cele din urmă, contează cum trăim în locul unde ne-a aşezat Dumnezeu.

Cum trăim noi, cei de azi, dar şi cum vor trăi cei ce ne vor lua locul. De aceea, e bine să dorim să conservăm amintirile dar şi mai bine va fi dacă vom investi înţelept în ceea ce ar trebui să fiu Aradul de mîine.

Apoi, ar fi bine ca „Sfatul” acesta să reuşească ceva ce ne lipseşte de multă vreme: să ne adunăm în numele ideii de „arădean”, unul lângă altul. Să reuşim să re-definim identitatea (pierdută? rătăcită?) a acestui oraş.

M-aş bucura dacă, odată cu naşterea acestui „Board”, am începe să ne căutăm pentru a ne împărtăşi gînduri, idei. E, din partea mea, o provocare!

E bun telefonul, e bun internetul, dar cel mai bun e schimbul viu de cuvinte – mijlocul cel mai uşor de a ne face înţeleşi.

Ar fi un lucru minunat ca „Board”-ul să ne ajute să ne înţelegem mai bine. Iar în felul acesta, să ne simţim mai apropiaţi unii de altţii şi toţi, împreună, de ceea ce ar trebui să ne fie semnul comun: Aradul – un loc sub soare.

Şi nu numai atât.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.