Ziarul electronic al arădenilor

Primăria municipiului Arad va investi în sistemul de notare informatic din şcoli

laptopPrimăria va continua să dezvolte proiectul „Sistemul de Management şi Analiză a Performanţelor şcolare la unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Arad”, în acest an fiind planificată derularea etapei a treia, în care vor fi cumpărate acces point-uri şi vor fi realizate reţele informatice.

În proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2015 se menționează că se propune alocarea sumei de 160.000 de lei pentru lucrări de instalare cabluri de reţele informatice şi de cablare şi conexiuni electrice pentru finalizarea sistemului.

De asemenea, se mai propune alocarea sumei de 1.017.000 lei pentru achiziţionarea a 328 acces point-uri, inclusiv configurarea şi accesoriile acestora.

În nota de fundamentare a acestei investiţii se menţionează că „sistemul a funcţionat în coordonatele unui proiect-pilot în cinci unităţi de învăţământ din municipiul Arad, în urma perioadei de testare concluzia unanimă a părţilor implicate fiind aceea că introducerea datelor în sistem trebuie realizată din incinta claselor de predare”.

„Faptul că în etapa a doua a proiectului-pilot s-a implementat la Colegiul Naţional «Dimitrie Ţichindeal» sistemul cu introducerea datelor din clasă a confirmat că sistemul este viabil şi funcţional la parametrii optimi doar în acest mod”, se arată în nota de fundamentare.

Astfel, pentru efectuarea transmisiilor din sălile de clasă a fost efectuat un studiu tehnic care conţine măsurătorile de eficienţă a semnalului pentru fiecare clădire în parte şi din care a reieşit că mai este nevoie de 328 de acces point-uri.

Totodată, din studiu a reieşit modul în care vor fi poziţionate a acces point-urilor în şcoli, dar şi necesarul de cabluri şi mufe pentru conectarea acces point-urilor.

S-a mai stabilit că este necesară realizarea unei infrastructuri de reţea de energie electrică pentru alimentarea acces point-urilor.

Proiectul „Sistemul de Management şi Analiză a Performanţelor şcolare la unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Arad” a început să fie implementat în oraş în anul 2011.

Primăria Arad a cumpărat peste 450 de tablete PC care au fost distribuite dascălilor pentru a fi folosite ca şi cataloage electronice, şi a alocat peste un milion de lei pentru dispozitive şi realizarea reţelelor de internet.

Proiectul prevede distribuirea a 900 de tablete PC, una pentru fiecare clasă de elevi din oraş.

Profesorul care intră la oră ar trebui să aibă dispozitivul asupra sa pentru a introduce date privind absenteismul şi performanţele şcolare, urmând ca informaţiile să fie centralizate.

Reţeaua informatică realizată parţial este „cu înalt nivel de securizare, care asigură protecţia datelor şi informaţiilor cu caracter personal”, iar dascălii, Inspectoratul Şcolar şi Primăria au acces la date şi rapoarte pe niveluri diferenţiate.

Pe parcursul implementării proiectului, profesorii de la mai multe şcoli au acuzat că semnalul de internet fără fir este accesibil doar în cancelarii, astfel că absenţele sau notele copiilor pot fi introduse doar în pauze.

Alţi dascăli au afirmat că au renunţat la tablete pentru că softul se bloca des, bateriile se descărcau repede sau pentru că softul nu permitea încheierea mediilor şi accesarea arhivelor de note.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.