Ziarul electronic al arădenilor

Din presa de acum un secol. Vasile Goldiș și Cicio Pop, la petrecerea de Revelion

61240351Dacă vă întrebați cum au petrecut arădenii sărbătorile de iarnă acum un secol, presa vremii vă poate ajuta să vă întoarceți în timp.

În urmă cu peste o sută de ani, adică în 1912, ziarele locale nu abundau în informații de sezon, fiind preocupate mai mult de situația politică tulbure a acelor vremuri.

Ziarul „Românul” a avut, totuși, un supliment de Crăciun, în care a publicat mai ales poezii, glume, povești, felicitări, dar și informații despre petrecerile care erau programate în oraș.

Cu un an mai devreme, din același ziar aflăm că la „Revelionul românesc”, organizat la Hotel Central, au participat și doi dintre artizanii Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldiș și Ștefan Cicio Pop. „Tinerimea din Arad” s-a ocupat de organizarea “serbării” de Anul Nou.

„La această serbare, reușită din toate punctele de vedere, a azistat tot ce Aradul are mai distins între Români”, scria publicația, care menționa prezența lui Goldiș și a lui Cicio Pop. Primul avea pe atunci 50 de ani, iar al doilea, 47 de ani.

Conform descrierii din articol, petrecerea a început „cu un cor bărbătesc condus cu multă pricepere de C. Savu”, iar pe parcurs, invitații și-au etalat calitățile artistice, improvizând scenete de teatru.

La final, articolul menționează invitații care „au plătit peste prețul prevăzut”. Printre aceștia se numără și cunoscutul compozitor și folclorist arădean Emil Monția, care avea pe atunci 29 de ani.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.