Ziarul electronic al arădenilor

Pâine

Ingrediente:

500 gr făină

250 ml apă călduţă

4 linguri ulei (opţional)

două ouă

25 g drojdie proaspătă

o lingură zahăr

o linguriţă cu vârf sare

o roşie pentru uns aluatul

Mod de preparare:

Cernem făina într-un vas. Drojdia se freacă cu zahărul într-un castronel până se lichefiază şi se adaugă apă călduţă. În făine se face un cuib şi se toarnă lichidul preparat.

Amestecăm cu puţin din făină, presărăm deasupra puţină făină, acoperim cu un prosop şi o lăsăm la crescut cam 15 min până îşi dublează volumul. Apoi o frământăm până devine un aluat elastic. Presărăm puţină făină în castronul gol, punem la loc aluatul la dospit până îşi dublează volumul (30-50 min, depinde de calitatea drojdiei). După 15 minute încingem la maxim cuptorul cu vasul ceramic gol înăuntru, îl incingem ca să fie ca o vatră. După ce şi-a dublat volumul aluatul, îl prefrământăm şi îi dăm forma vasului în care coacem. Punem aluatul pe hârtia de copt şi mai lăsăm 20 minute la crescut acoperit cu un şervet de bumbac.
Când a terminat cu crescutul, îl înţepăm cu furculiţa şi stoarcem deasupra din pulpa cu semninţe a unei roşii. Coacem în cuptorul preîncălzit, reducând focul la 200 grade pentru 25-30 minute. Verificăm să fie rumenă şi nu foarte grea şi când o întoarcem cu fundul în sus şi o ciocănim, să sune a gol.

sursa: bucataras.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.