Ziarul electronic al arădenilor

Ochiul de verde redivivus: Călugăriţa Ciorbea şi cei patruzeci de hoţi…

Sâmbătă seara, destul de târziu, pe unul din canalele „mogulilor”, lume selectă din galeria celor pe care zisele televiziuni ni le tot vâră pe gât cu o insistenţă demnă de cauze mai nobile.

Invitat special, Dan Teodorescu, solistul trupei „Taxi”, care a lansat recent un cântec ale cărui versuri dezbat o mulţime din probleme cu care ne confruntăm cu toţii, de la vlădică la opincă. ”Strada mea cu-n singur bec” – parcă îi zice cântării, sper să nu greşesc prea tare. După ce termină cântarea, cantautorul este întrebat printre altele: „Dar,totuşi, ce ţi-ai dori tu de la acest cântec, pe care-l fredonează şi cei din Piaţa Universităţii?”. Dan Teodorescu – se vede de la o poştă – un om cu „etajul” superior foarte bine echipat, răspunde printre altele că şi-ar dori o ţară în care să se fure mai puţin, mai ales cei care or fi fiind la putere, ei să fure mai puţin. ”Că doar ştie toată lumea – zice muzicianul – de douzeci de ani, toţi cei ce au fost la Putere au furat. Dar, măcar să nu mai fure atât!”.

„Măi să fie, asta nu se poate, ia staţi un pic!” –  intervine prompt şi virulent dumnealui, invitatul îmbrăcat impecabil, cu cravată ultimul şic, străfulgerând din spatele ochelarilor uriaşi care fac din el un personaj inconfundabil. ”Stai aşa meştere, ia să te aud, fă bine şi-mi spune când ai auzit dumneata despre mine, prim-ministrul sau liderul de sindicat Victor Ciorbea că m-ar fi prins cineva furând!? Sau că vreun membru al guvernului pe care l-am condus eu ar fi fost prins furând!?”. Şi dăi şi umflă cu ideea asta fixă şi cu atitudinea marţială a unui procuror din alte vremuri, încă vreo câteva minute bune, nimeni nu-l mai putea opri,  aşa de tare se revărsase domnia sa, ca Mureşul în Micălaca-n, nici nu mai ştiu când. Cum îndrăzneşte agiamiul ăsta de Dan Teodorescu să pună la îndoială onestitatea de fată mare a domnului Ciorbea?! Cum să te atingi de castitatea lui de călugăriţă crescută, vorba cuiva, la Notre Dame?!

Dincolo de faptul că fostul prim-ministru a dat dovadă de o agresivitate bolnăvicioasă – să-l fi văzut cum îi sticleau ochii şi cum i se umflau venele peste gulerul imaculat al cămăşii – intervenţia dumnealui a făcut dovadă că omului îi lipseşte un lucru extrem de important, vital chiar, pentru un politician: simţul umorului. Pentru că versurile cântării lui Dan Teororescu trimit în mod clar către domeniul satirei, al pamfletului tăios. Fără să vreau, mi-am adus aminte de vremea când prea curata călugăriţă Victor Ciorbea gira funcţia de premier al CDR. Aşa mi-a rămas în memorie: ca unul ce nu ştie de glumă, veşnic pus pe harţă, chiar şi când „inamicul” nu era altceva decât o banală moară de vânt. Din pricina asta – şi alte câteva, pe care n-o să le enumăr acum – a şi fost pus pe liber destul de urgent, iar de atunci nu auzim altceva decât vaietele de vinovat fără vină, de veşnic neînţeles. (Nici nu-mi dau seama de ce-l mai cultivă televiziunile. Poate doar ca, prin prezenţa lui, să accentueze, prin contrast, ideea că,”aşa nu e cazul“).

Şi acum să revenim la incidentul de sâmbătă seara.

Ce zicea Victor Ciorbea – călugăriţă fără prihană care, alături de alţi câţiva ca el – unul cu ţăcălie de-şi zicea „lider regional”, ca, mai apoi, să se declare învins de nu ştiu ce „structuri” şi să arunce prosopul la jumătatea unui meci pe care lumea i-l dorea pe durata a două mandate – au reuşit să îngroape iremediabil ideea de conservatorism în România?! Că el, vezi bine, nu a fost prins furând nici cât a fost lider sindical, nici cât a fost  premier. Aha, n-a fost „prins”, bine spus. Dar, să iertaţi coane Victore, să nu ştii mata chestia aia cu „hoţul neprins…” ? Apoi, să nu uităm că nu doar domnia ta ai fost colea, cocoţat în fruntea bucatelor. Au mai fost ei şi alţi câţiva, ca-n basmul cu Ali Baba. Să nu fi poftit niciunul din ei la oala cu smântână? Presa vremii, dacă ar fi s-o cercetăm, cred că ne-ar da o altă imagine. Sau nu?

Şi de ar fi numai atât, dar mai e ceva. Ceva mult mai grav şi care se leagă tot de chestia asta cu furatul. Domnul Ciorbea – şi cei care l-au însoţit – au furat românilor mult mai mult decât niscaiva milioane de parai. Ei, guvernarea CDR, mai exact eşecul ei lamentabil, urmat de falimentul PNTCD – mai răsunător decât trosnetele sinistre cu care s-a scufundat Titanicul, au compromis, aşa cum spuneam, ideea de alternativă creştin-democrată într-un peisaj politic şi aşa destul de labil. Unde, pe rând, şi social-democraţia şi liberalismul au trecut – şi mai trec şi acum – prin convulsii, cu stări febrile şi anemii pronunţate. Dar, nici unele nu au sucombat, aşa cum Ciorbea şi ai săi au reuşit să aducă PNTCD-ul, la nici patru ani după ce reuşiseră să redea românilor speranţa că se poate şi altfel.

Asta ne-aţi furat, domnule Victor Ciorbea şi de ar fi fost să mă aflu în platou sâmbătă seara, asta v-aş fi răspuns. Şi nu numai că aţi furat, dar aţi şi fost „prins” de tot românul care ştie să deosebească cât de cât impostura de lucrul adevărat. Care, să fim de acord, poate fi greşit, dar este adevărat, real, nu o rasă de călugăriţă sub care se ascunde o persoană ahtiată după putere. Cum este, ei da, Victor Ciorbea, prea curatul.

Geo R. Gică

comentarii

One Comment

  • Meeus

    Chiar daca eram destul de tanar pe vremea aceea, mi-au ramas intiparite in minte niste tablite de pe marginea drumului. Textul lor era:’Aici sunt banii dumneavoastra’. Daca domnul Ciorbea se lauda ca nu a furat, dar capitanul peste transporturi, care a ‘ingropat’banii tarii in pamant ca pe o comoara de care a usurat un vapor sau o flota, ce a facut? Cine poate crede ca banii pe acele tablite 100% inutile nu au ajuns in buzunarul unora? Faptul ca nu a cercetat nimeni, asta nu inseamna nimic. Acesta a fost doar un exemplu care mi-a venit in minte. Dar vorba dumneavoastra…hotul neprins negustor cinstit. Faptul ca dl. Ciorbea a stat suficient de multi ani(vreo 10, cu aproximatie) ascuns, astfel incat faptele sale sa se prescrie dupa legea nescrisa a gurii strazii, sau mai bine zis sa fie date uitarii, nu il justifica pe acesta ca un comentator echidistant, pur si imaculat. Foarte bun articolul. Mi-as dori sa citesc cat mai multe articole scrise prin prisma ochiului de verde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.